Bugün tanıtılan Sora, videoları oluşturmanın yanı sıra, kullanıcıların fotoğrafları videoya dönüştürmesine, sahneleri "harmanlayarak" düzenlemesine olanak tanıyor.

Teknoloji tutkunlarına yıl sonuna özel fırsatlar Teknoloji tutkunlarına yıl sonuna özel fırsatlar

OpenAI'nin Metinden Videoya Yapay Zeka Aracı Sora Kullanıma Sunuldu

OpenAI, metinden videoya dönüştürme sağlayan yapay zeka modeli Sora'yı resmen tanıttı. 12 günlük "ship-mas" etkinlikleri kapsamında duyurulan bu yenilik, ChatGPT aboneleri için büyük bir adım olarak görülüyor. Sora, ABD ve birçok ülkede erişime açılırken, Avrupa ve Birleşik Krallık'ta biraz daha beklenmesi gerekeceği belirtiliyor.

ChatGPT Abonelerine Yeni Seçenekler

Sora, özellikle ChatGPT Plus ve ChatGPT Pro abonelikleriyle sunulan farklı özelliklerle dikkat çekiyor.

  • ChatGPT Plus kullanıcıları, 5 saniyelik 720p çözünürlükte 50 adet video üretebiliyor.
  • ChatGPT Pro aboneliği ise 200 dolarlık aylık ücretiyle, 20 saniyeye kadar 1080p videolar üretme ve sınırsız video oluşturma hakkı tanıyor. Ayrıca bu plan, filigransız video indirme ve aynı anda beş video üretme olanağı da sunuyor.

Yeni Özellikler ve Yaratıcı Araçlar

Sora, videoları oluşturmanın yanı sıra, kullanıcıların fotoğrafları videoya dönüştürmesine, sahneleri "harmanlayarak" düzenlemesine olanak tanıyor. "Storyboard" ve "remix" araçları ise yaratıcı ifade için oldukça etkili. Ayrıca, tüm videolar, yapay zeka ile üretildiğini belirtmek için görünür filigran ve meta veri içeriğiyle geliyor.

Güvenlik ve Moderasyon

OpenAI, kullanıcıların yükledikleri içeriklerin uygunluğunu kontrol etmek için çeşitli kurallar belirledi. Şirket, 18 yaş altı bireylerin görüntüleri, şiddet içerikli materyaller ve telif hakkı ihlallerine karşı hassas bir moderasyon süreci uyguluyor. OpenAI Araştırma Başkan Yardımcısı Aditya Ramesh, "Yaratıcı ifadeyi desteklerken, yasadışı içerikleri engellemek için dikkatli bir denge kurmaya çalışıyoruz," dedi.

Topluluğa Açık Keşif Sayfası

ChatGPT aboneliği olmayan kullanıcılar da topluluk tarafından oluşturulan videoları izleyerek Sora deneyimine katılabiliyor. OpenAI, bu araçla sanatçılar ve içerik üreticileri için yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Ancak Sora'nın piyasaya sürülmesinden önce, bazı sanatçılar OpenAI'yi "ücretsiz Ar-Ge ve PR" amacıyla onları kullanmakla suçlayarak eleştirilerde bulundu.

Sora'nın sunduğu bu yeniliklerle, içerik üretiminde yapay zekanın sınırlarını zorladığını söylemek mümkün. Avrupa’daki kullanıcılar ise sabırsızlıkla erişimin genişletilmesini bekliyor.

Editör: Serhat Ramay