OpenAI, web sitesinde SearchGPT'yi “size hızlı ve zamanında yanıtlar veren, açık ve ilgili kaynaklarla donatılmış yeni AI arama özelliklerinin geçici bir prototipi” olarak tanımladı. Şirket, ürünü 10.000 ilk kullanıcı ile test etmeyi ve geri bildirim topladıktan sonra ChatGPT'ye entegre etmeyi planlıyor.

SearchGPT'nin lansmanı, yapay zeka destekli aramada artan rekabet ortamında gerçekleşiyor. Dünyanın en baskın arama motoru Google, yakın zamanda platformuna yapay zeka yeteneklerini entegre etmeye başladı. Jeff Bezos'un desteklediği Perplexity gibi diğer startup'lar da Google ile rekabet etmeyi hedefliyor ve kendilerini interneti özetleyen "cevap motorları" olarak pazarlıyorlar.

Yapay zeka destekli arama motorlarının yükselişi tartışmalara neden oldu. Geçen ay, Perplexity, Forbes ve Wired gibi yayınlardan hikayeleri yeterli atıf veya geri bağlantı sağlamadan özetlediği ve veri kazıyıcılarına sitelerden uzak durmalarını söyleyen robots.txt'yi göz ardı ettiği için eleştirildi. Bu hafta başında, Wired yayıncısı Condé Nast, Perplexity'ye bir durdurma ve vazgeçme mektubu gönderdi ve onu intihal ile suçladı.

Belki de bu gerilimler nedeniyle, OpenAI SearchGPT ile daha işbirlikçi bir yaklaşım benimsiyor gibi görünüyor. Şirketin blog yazısı, prototipin çeşitli haber kuruluşlarıyla işbirliği içinde geliştirildiğini vurguluyor ve OpenAI'nin lisans anlaşmaları yaptığı birçok yayıncıdan ikisinin, The Atlantic ve News Corp CEO'larının alıntılarına yer veriyor.

Google, askeri 'yapay zeka' anlaşmalarıyla başı belada! Google, askeri 'yapay zeka' anlaşmalarıyla başı belada!

“SearchGPT, kullanıcılara yayıncılarla bağlantı kurmalarına yardımcı olacak şekilde tasarlandı, aramalarda onları belirgin şekilde atıfta bulunarak ve onlara bağlantı vererek,” diyor şirketin blog yazısı. “Yanıtlar açık, satır içi, adlandırılmış atıf ve bağlantılar içeriyor, böylece kullanıcılar bilgilerin nereden geldiğini bilebilir ve yan çubuktaki kaynak bağlantıları ile daha fazla sonuca hızla erişebilir.” OpenAI ayrıca yayıncıların içeriklerinin SearchGPT'de nasıl sunulduğunu kontrol edebileceğini ve modellerini eğitmek için kullanılmak istemeyen içeriklerinin yine de arama sonuçlarında görünebileceğini belirtti.

SearchGPT'nin arayüzü, kullanıcılara "Ne arıyorsunuz?" diye soran belirgin bir metin kutusu içeriyor. Google gibi geleneksel arama motorlarının aksine, SearchGPT sonuçları kısa açıklamalar ve görsellerle kategorize ediyor.

Editör: Enes Sapmaz