Elektrikli ve Hibrit meraklıları Autodrom’da deneyimledi Elektrikli ve Hibrit meraklıları Autodrom’da deneyimledi
Osmanlı dönemine ait ve yıllardır kayıp olan "Vakıf senedi" olarak bilinen Zağanoş Paşa Vakfı'nın yazışmalarının kayıtlı olduğu vakfiye İngiltere'deki bir müzayedede ortaya çıktı. İngiltere'nin başkenti olan Londra'da 21 Ekim'de düzenlenecek bir müzayedede satışa çıkarılacak olan vakfiye için harekete geçildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü Tescil Dairesi ile Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Dairesi Başkanlıkları'nın, eserin iadesi için Interpol’e başvurduğu kaydedildi. Fatih Sultan Mehmet'in tuğrasını taşıyan, 1462 yılına tekabül eden hicri 866 tarihli kayıp Zağanos Paşa Vakfı vakfiyesinin; Zağanos Paşa Vakfı’nın kuruluş amacı ve şartlarını içerdiği ve ‘Besmele’ ile başladığı belirtildi. Siyah mürekkeple ve Arapça el yazısıyla yazılan vakfiyede ayrıca vakfın kurucularının isimleri de yazıyor.

İstanbul'un işgali sırasında kaçırıldı

20,5 cm genişliğinde ve 114 cm uzunluğa sahip, kırmızı dokuma ile güçlendirilen eser, müzayedede 80 bin pound (980 bin TL) açılış fiyatıyla satışa çıkarılacaktı. Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Dairesi Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Tescil Dairesi Başkanlığı'nın ortak bir şekilde yürüttüğü araştırma sonucunda söz konusu eserin; 1918-1920 yılları arasında gerçekleşen İngilizlerin İstanbul’u işgali esnasında kaçırılan eserlerden birisi olduğu tespit edildi.

Kaybolan birçok eserden sadece biri...

Osmanlı’nın son yılları ile Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında kaçırılan, hibe edilen ve satılan bir çok eser bulunuyor. Bu eser de yaklaşık 22-23 eser arasından sadece bir tanesi. Kayıp eserlerin tespit edilmesi için çalışmaların sürmekte olduğu ve tespit edilmesiyle birlikte Türkiye’ye geri iade edilmesi için işlemlerin derhal başlatıldığı belirtildi.
Editör: Megabayt Haber