Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, defalarca ertelenen
Otopark Yönetmeliği'nin son halini hazırladı. 31 Mart'ta yürürlüğe girmesi beklenen yeni yönetmelik vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve
inşaat firmalarının işlerini kolaylaştıracak.
Türkiye'de sık sık gündem olan ama sürekli unutulan "Otopark Yönetmeliği", bu sefer gerçekten yürürlüğe girecek gibi görünüyor. Yönetmelikler, yetkililerin yaptığı çalışmalar sonucunda netleşti ve vatandaşlara önemli faydalar sağlıyor gibi görünüyor. Ancak inşaat sektörü bu ihtiyaç konusunda pek hevesli değil. Bu koşulların kentsel dönüşüm sürecini yavaşlatacağı ifade ediliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sonuçlandırılan "Otopark Yönetmeliği"nin yapısı 10 maddeden oluşuyor. Bu projelerde en önemlisi, yapılacak her binaya
otopark zorunluluğunun getiriliyor olması. Yönetmeliğe göre 80 metrekare ve daha küçük olan 3 daire için en az 1, 80-120 metrekare aralığındaki 2 daire için en az 2, 180 metrekareden büyük olan daireler içinse daire başına 1 adet otopark yeri temin etmek zorunda olunacak.
Bina altına yapılamıyorsa, yakınlarda bir yere otopark yapılacak
Bakanlık, apartman sakinlerinin araçlarını yol kenarından kaldırmaya çalıştı ve inşaat şirketlerinin işlerini kolaylaştırmasına yardımcı oldu. Bu nedenle inşaat firmalarının bu otoparkları binanın bodrum katına inşa etmesi gerekmeyecek. Koşullar izin verdiği müddetçe bina bahçesi veya çevresindeki arazi otoparka dönüştürülecek. Ayrıca inşaat firması, lokasyona en yakın otoparkta bedel ödeyerek bina sakinlerine park yeri sağlayabilecek.
Otopark yönetmeliğindeki bir diğer önemli konu ise elektrikli araçlarla ilgili. Yönetmelik, yeni inşa edilecek binalarda bu tür araçlar için zorunlu koşullar getiriyor. Dolayısıyla 2023 yılına kadar inşa edilecek binalardaki otoparkların en az %2'si elektrikli araçlar için özel olarak tasarlanacak. Yani vatandaş evinin otoparkında aracını güvenle şarj edecek. 2023 yılına kadar özel alan %5'e, 2025 yılına kadar ise %10'a çıkacak.
Editör: Megabayt Haber