Vücut saatimize uyacak şekilde uyku
Çalışmayı yapan ekip, uykumuzu, vücut saatimize uyacak şekilde ayarlamamız gerektiğini söyledi. Bu sayede kalp krizi ve felç riski azalıyor ve tansiyon gibi konularda da iyiye gidiş yaşanıyor. Bilim insanları, 88.000 gönüllünün koluna, veri toplamak için bir cihaz yerleştirdi ve 7 gün 24 saat bu insanların uyuma ve uyanma zamanları hakkında veriler toplandı. Ardından yaklaşık altı yıl boyunca gönüllülerin kalp ve dolaşım sistemi sağlığını takip ettiler. Gönüllülerin 3000'inde kardiyovasküler hastalık görüldü. İncelemeler sonucunda da bu vakaların genellikle 22.00 ve 23.00’dan daha geç yatan insanlarda görüldüğü ortaya çıktı.Gece yarısından sonra uyuyanlar en riskli grupta
Ekipte yer alan araştırmacılardan Dr. Davis Plans şunları söyledi:“Sonuçlar, erken veya geç uyumanın vücut saatini bozma ihtimalinin olduğunu ve kalp sağlığını olumsuz etkileyebildiğini ortaya çıkarırken kalp için en riskli saatlerin gece yarısından sonraki saatler olduğunu gösterdi”
En az 7-9 saat uyuyun
Uzmanlar, yetişkin bir insanın günde 7 ila 9 saat arasında uyumasının kalp ve dolaşım sistemi sağlığı için önemli olduğunu belirtiyor. Buna ek olarak, sağlıklı bir kiloya sahip olmanın, alkol ve tuz alımının, düzenli egzersiz yapmanın, tansiyon ve kolesterol seviyelerinin ve dengeli beslenmenin de kalp sağlığı üzerinde önemli etkilere sahip olduğu araştırmacılar tarafından belirtiliyor.
Editör: Megabayt Haber