Bilim insanları,
egzersizin faydalarını tek bir
hapa sığdırmaya bir adım daha yaklaştı. Yayınalanan yeni bir makaleye göre beslenmeyi ve
kiloları dengelemek için çok önemli olan bir molekülün hap haline getirilebileceği ortaya koyuldu.
Baylor Tıp Fakültesi, Stanford Tıp Okulu ve diğer kurumlardan araştırmacılar, egzersiz sırasında farelerin kanında görünen egzersize bağlı bir molekül tespit ettiler. Moleküle, laktat ve fenilalanin'den sentezlenen modifiye bir amino asit olan
Lac-Phe adı veriliyor. Lac-Phe molekülünün genel enerji harcamalarını veya aktivitelerini etkilemeden gıda alımını kabaca %50 oranında baskıladığı keşfedildi.
Lac-Phe ayrıca genel gıda alımının azalmasına, esas olarak vücut yağındaki azalma nedeniyle vücut ağırlığının azalmasına ve on gün boyunca uygulandığında glikoz toleransının iyileşmesine katkıda bulunuyor.
Ayrıca CNDP2 adlı bir enzim de tanımlandı, Lac-Phe üretiminde kullanıldı ve egzersizden kaynaklanan kilo kaybında kritik rol oynadığı gözlemlendi.
Makalenin ortak yazarlarından Stanford Medicine vee Stanford ChEM-H Enstitüsü’nden Patoloji Yar. Doç. Dr. Jonathan Long, şunları söyledi:
"Bazı faydalarından yararlanabilmek için egzersizin moleküler düzeyde nasıl çalıştığını anlamak istedik. Örnek vermek gerekirse, yaşlı ve kırılgan olan egzersiz yapmayan insanların bir ilaç kullanarak kalp hastalıklarını, kemik erimesi ve diğer rahatsızlıklardan korunmasına yardımcı olmak istiyoruz.”
Baylor Tıp Fakültesi Pediatri bölümü Beslenme, Moleküler ve Hücresel Biyoloji doktoru Long Xu ise konuyla ilgili şunları söyledi:
" Bir sonraki adımlarımız, Lac-Phe'nin beyin de dahil olmak üzere vücuttaki etkilerine nasıl aracılık ettiği hakkında daha fazla ayrıntı bulmayı içeriyor. Amacımız, bu egzersiz yolunu terapötik müdahaleler için modüle etmeyi öğrenmek"
Nature dergisinde yayınlanan makalenin tamamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Editör: Megabayt Haber