Gebze’de atıklar çöpe değil ekonomiye! Gebze’de atıklar çöpe değil ekonomiye!
1708 yılında bir savaş sırasında batan San Jose kalyonu, o günden beri suyun altında ve 18 milyar dolar değerinde hazine yüklü durumda. Bundan 314 yıl önce İspanya Veraset savaşları sırasında İngiliz ordusuna karşı yapılan bir savaşta, içerisindeki 400 asker, 160 civarındaki sivil ve yüklü miktardaki altın, gümüş, zümrüt gibi hazineyle batan gemi, o günden bu yana suyun altında. Kolombiya ordusu yıllar sonra enkaz üzerinde çalışmalar yaptı ve birçok " target="_blank" rel="noopener">görüntü paylaştı.

18 milyar dolarlık hazine

İçerisindeki altın, gümüş ve zümrüt hazinesiyle batan kalyon (hem yelkenle hem de kürekle yol alan, savaş gemilerinin en büyüğü), ortalama değeri 18 milyar doları bulan bir hazine barındırdığı tahmin ediliyor. İlk defa 2015 yılında keşfedilen enkazda yapılan incelemelerde, San Jose kalyonunun su altında yalnız olmadığı fark edildi. Araştırmacılar San Jose'nin bulunduğu bölgede iki yeni gemi enkazı daha keşfetti. https://twitter.com/RadNalCo/status/1533963823236915207 Denizde kaybolmuş en büyük hazineyi taşıma özelliğine sahip olan gemi için gemi 'enkazlarının kutsal kasesi' tanımlaması kullanılıyor. Kolombiya Ulusal Donanması'nın uzaktan kumandalı bir araç yoluyla gerçekleştirdiği dört farklı görevde, San Jose kalyonu enkazında dalışlar gerçekleştirildi. Kolombiya'nın Karayipler tarafındaki Cartagena Limanı yakınlarında gerçekleştirilen görevde 950 metre derinliğe inildi. Yapılan bu incelemelerde enkazdaki altın külçeler ve sikkeler, gümüş, zümürt ve padeni paralar gibi birçok değerli eşya görüntülendi. Kalyonun insan müdahalesinden etkilenmediği de görülüyor. Çalışmayı yürüten donanmanın başındaki Amiral Gabriel Perez, "Aynı bölgede arkeolojik keşif için başka seçenekler gösteren iki keşfimiz daha var. Yani iş daha yeni başlıyor." diyerek, bölgede keşfedilen 2 yeni enkaz olduğunu da duyurmuş oldu.

İspanya Kralı V. Philip'in hazineleri

San Jose kalyonunda yer alan hazine, İspanya Kralı V. Philip'in sarayına taşınıyordu ve bu sırada İngiliz donanması tarafından kalyon batırılmıştı. 2015 yılında ilk defa keşfedilen enkaz için dönemin Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, "İnsanlık tarihinin en büyük olmasa bile, batık mirasın en büyük buluntularından biri" demişti.

"Hazine kimin?" tartışması

Burada bulunan milyonlarca dolar değerindeki hazinenin kime ait olduğu konusunda tartışmalar ise sürüyor. Enkazın mülkiyeti ile ilgili İspanya, Kolombiya ve yerli Bolivyalı grup Qhara Qhara hak iddia ediyor. Uzun süredir süren tartışmalarda, İspanya, geminin ve hazinelerin, battığında İspanyol donanmasına ait olduğu ve Birleşmiş Milletler düzenlemeleri tarafından bu şekilde korunduğu için bir "devlet gemisi" olduğunu savunuyor. İspanya ek olarak gemi battığında ölen 600 kişinin çoğunluğunun, cenaze haklarına saygı gösterilmesi gereken İspanyol vatandaşları olduğunu söylüyor. UNESCO, Kolombiya'yı, tam yeri devlet sırrı olarak kalmaya devam eden enkazı ticari olarak kullanmamaya çağırdı. Qhara Qhara ise halkının 1500'lerde değerli metalleri çıkarmaya zorlandığını, dolayısıyla definenin kendilerine ait olduğunu söylüyor. Henüz İspanya ve Kolombiya arasında tartışma bir sonuca bağlanmadığı için bu dev hazine hala suyun altında kalmaya devam ediyor.
Editör: Megabayt Haber