Sinefili nedir? Bir hastalık mıdır?
Sinefili, aslında gerçek bir hastalık değildir ve sinemaya, filmlere aşırı düşük ve bağımlı insanlar için kullanılan bir terimdir. Sinefilinin, "sinemanın özüyle değil göz alıcı detaylarıyla ilgilenmek" şeklinde eleştiri içeren tanımı ve kullanımı da mevcuttur.
Peki Sinefil kimlere denir?
Yukarıda söylediğimiz gibi aslında var olmayan bir hastalık olan sinefili hastalığı olan kişiler 'sinefil' olarak adlandırılıyor. Yani filmlere, sinemaya aşırı düşkün, bağımlı insanları betimlemek için 'sinefil' terimi kullanılıyor.
Sinefil insanların en belirgin özelliği olarak, hayatın gerçeklerini filmler aracılığıyla sorgulamaları ve yorumlamaları gösterilebilir. Sinefiller hayatın gerçeklerine filmler sayesinde ulaşabilir ve büyük resmi dışarıdan bu sayede görebilir. Filmler ve sinema dünyasındaki diğer konularla ilgili oldukça bilgi sahibi olan sinefiller, en ufak detayı bile aklında tutan kişilerdir.
Kökeni
Sinefili kelimesinin kökeni Fransızcadaki "cinêphilie" kelimesinden gelmektendir. Türkçe'de benzer olarak kullanılan bir diğer kelime ise "sinemakolik"tir. İngilizce'de ise bu tip film bağımlılarına "movie buff" denmektedir.
Belgeseli de yapıldı
Sinefillerin hayat tarzını merkeze alan 2002 tarihli Cinemania adlı bir belgesel film bulunmaktadır. New York City'deki yoğun sinefili kültürüyle ilgili bu belgesel, beş takıntılı film tutkununun tutkulu dünyasını gözler önüne seriyor. Yapımcılar, üyelerinin günlük hayatlarını yakalayarak bir film haline getirmiştir. Sinemalarda, sokakta ve deneklerin evlerinde yapılan röportajlar her bireyin hikayesini anlatıyor. Birçoğu bir işte çalışamıyor veya çalışmamayı seçiyor. Hepsi gerçek dünyanın önemini azaltmış, tüm dikkatlerini filmlerin fantastik dünyasına vermişler.
Almanya-ABD ortak yapımı bu filmin yönetmenleri Angela Christlieb ve Stephen Kijak'tır.