İngiltere'de Sony'ye karşı açılan toplu bir dava , PlayStation şirketini dijital mağazasında "insanları dolandırmakla" suçluyor. Tüketici hakları savunucusu Alex Neill tarafından öne sürülen yasal iddia, Sony'nin PlayStation Store'da yapılan her satın alma işleminden bir kesinti talep ederek rekabet yasasını ihlal ettiğini iddia ediyor.
İddiaya göre, İngiltere'deki oyuncular son altı yılda dijital satın alımlar için 5 milyar sterlin (5,9 milyar dolar) fazla ödeme yapmak zorunda kaldı. Geçen hafta Rekabet Temyiz Mahkemesi'ne sunulan iddia, İngiltere'de 19 Ağustos 2016'dan bu yana PlayStation Store üzerinden oyun veya DLC satın alan ve yaklaşık 9 milyon kişi olduğu söylenen herkesi kapsıyor.
Dava kazanılırsa oyuncular tazminat alacak
Dava başarılı olursa, her bir kişi 67 £ ile 562 £ arasında tazminat ve faiz hakkına sahip olacak. Tartışma, görünüşe göre Sony'nin dijital PlayStation mağazaları aracılığıyla oyun ve eklenti içerik satmak isteyen geliştiricilere ve yayıncılara koyduğu şartlar ve koşullar etrafında dönüyor.
Sony, tıpkı Steam , Xbox ve App Store gibi (Epic %12 daha düşük bir kesinti yapıyor)yapılan her satın alma işleminden %30'luk bir kesinti alıyor. Neill'in insanların dolandırıldığını iddia ettiği kısım da b ukesinti. Davanın Sony'nin dijital mağazalarında üçüncü parti satışları için herhangi bir komisyon almaması gerektiğini mi yoksa %30'un basitçe düşürülmesi için mi açıldığı net olarak açık değil.
Neill, Sky News'e yaptığı açıklamada,“Bu yasal işlemle, farkında olmadan fazla ücretlendirilen milyonlarca İngiltere insanı için ayağa kalkıyorum. Sony'nin konumunu kötüye kullandığına ve müşterilerini dolandırdığına inanıyoruz." dedi.
Neil açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Oyun artık Birleşik Krallık'ta TV, video ve müzikten önce en büyük eğlence endüstrisi ve birçok bilgisiz insan oyun oynuyor. Sony'nin eylemleri, özellikle geçim sıkıntısının ortasındayken ve tüketici cüzdanı daha önce hiç olmadığı kadar boşken, insanların paralarına mal oluyor. "
Geçtiğimiz ay ABD'de benzer bir dava açılmış ancak ABD Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi'nden Yargıç Richard Seeborg, Sony ile ilgili iddiaların yeterli olmadığı kararına varmıştı.