Arkadaşlarınız ve sevdiklerinizle iletişim kurmak, videolar izlemek veya zaman öldürmek için sosyal medya platformlarını kullanıyor olabilirsiniz. Ancak sosyal medya kullanımın son on yıllarda önemli ölçüde artması ne gibi sorunları beraberinde getiriyor hiç düşündünüz mü? Görünüşte zararsız olarak gözüken bu durum nasıl bir “bağımlılığa” dönüşüyor?

Diğer bağımlılıklar da olduğu gibi, sosyal medya bağımlılığı beyninizi zararlı şekillerde etkileyebilir. Özellikle sosyal medyayı çok aşırı şekilde kullanıyorsanız bu durum farkında olmadan bile size ve hatta çevrenize zarar verebilir.

sosyal medya (1)-1

Ancak sosyal medyayı kullanan herkes bir alışkanlık veya bağımlılık geliştirmez. Ancak bu etkinlik her geçtiğimiz gün daha fazla kişi için daha erişilebilir hale geldiğinden, bir çok kişi belirli noktadan itibaren sosyal medyaya karşı bağımlılık geliştirebilir.

YouTube Premium aboneliği şart oldu: Videoları duraklatmadan izlemeye hazır olun! YouTube Premium aboneliği şart oldu: Videoları duraklatmadan izlemeye hazır olun!

McGill Üniversitesi araştırmacıları, sosyal medya kullanımın yoksulluğa ve gelir eşitsizliğine neden olabileceğini söyledi

McGill Üniversitesi'nden Profesör Frank Elgar'ın da aralarında bulunduğu uluslararası bir ekip tarafından yürütülen araştırmaya göre, düşük gelirli geçmişlere sahip gençlerin ergenlerin sosyal medyaya bağımlı olma oranlarının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Çalışma, ekonomik eşitsizlik ile sosyal ağ platformlarının ve anlık mesajlaşma uygulamalarının sorunlu kullanımı arasında bir bağlantıya rastladı.

Araştırmacılar, sosyal medyayı kullanmadığında kendini kötü hissetmek, kullanmaya çalışıp daha az zaman harcamamak ve olumsuz duygulardan kaçmak için sosyal medyayı kullanmak gibi veya daha fazla bağımlılık benzeri davranış bildiren gençlerde yoksulluk ve gelir eşitsizliği sorunlarını tespit ettiler.

sosyal medya (2)

Bunun yanı sıra sınıf arkadaşları arasındaki zenginlik farklılıklarının daha fazla olduğu okullarda ise durum daha kötü...

Araştırmanın makale yazarları, 40 ülkedeki 179.000'den fazla öğrenciye dayanan sonuçların, sosyal medya kullanımı için ayrılma yollarını teşvik eden yeni stratejilere ihtiyaç olduğunu öne sürdüğünü söyledi. Yazarlar, aile tarafından alınacak eylemlerinin gençlerin zararlı davranışlarını sınırlamaya yardımcı olabileceğini ekliyor. Bu olumsuz davranışlara karşı ekran süresini azaltmak veya sosyal medya kullanımını kısıtlamak gibi çeşitli eylemler alınabileceği belirtildi.

Editör: Enes Sapmaz