Mavi gıdalar olarak da adlandırılan okyanus veya tatlı su kaynaklarından gelen gıdalar, birden fazla küresel sorunun çözümüne önemli ölçüde katkıda bulunma kapasitesine sahiptir. Ülkeler, bu gıdalardan yararlanan politikaları dikkatli bir şekilde uygulayarak beslenme yetersizliklerini hafifletme, hastalık riskini azaltma, sera gazı emisyonlarını azaltma ve değişen bir iklim karşısında dayanıklılıklarını artırma yolunda adımlar atabilir.

Küresel gıda sistemindeki rolünü araştırmaya adamış uluslararası bir bilim ekibi olan Blue Food Assessment uzmanlarının Nature dergisinde yayınladığı bir makalede, dünya diyetine daha fazla deniz gıdaları eklemenin küresel ölçekteki faydalarını vurguladı.

İba: “Uzunköprü Atatürk OSB önemli bir adım olacak” İba: “Uzunköprü Atatürk OSB önemli bir adım olacak”

balık (1)-3

Ulusal Ekolojik Analiz ve Sentez Merkezi direktörü ve deniz ekolojisti Ben Halpern, "Dünyanın dört bir yanındaki insanlar deniz ürünlerine bağımlı olsa ve deniz ürünlerinden keyif alsa da, bu mavi gıdaların insanlara ve çevreye fayda sağlama potansiyeli yeterince takdir edilmiyor. Bu çalışmayla, bu birçok olasılığa ve mavi gıdaların insanların yaşamları ve yaşadıkları ortamlar için sağlayabileceği dönüştürücü faydaya dikkat çekiyoruz." dedi.

Bu çalışma, değerlendirmenin bulgularını beslenme, sağlık ortamı ve geçim kaynaklarıyla ilgili dört politika hedefine dönüştürdü. Araştırma ekibi, suda yaşayan gıdaların, başta Afrika ve Güney Amerika ülkeleri olmak üzere küresel olarak nispeten yüksek olan B12 vitamini ve omega-3 yağ asitleri gibi birçok temel besin açısından zengin olduğunu bildiriyor. Bu bölgelerde mavi gıdaların alımının arttırılması, özellikle küçük çocuklar ve yaşlılar, hamile kadınlar ve doğurganlık çağındaki kadınlar gibi savunmasız popülasyonlar için yetersiz beslenmeyi azaltabilir.

Bu arada, aşırı kırmızı et tüketimiyle ilişkili bir durum olan yüksek kardiyovasküler hastalık insidansı çoğunlukla Kuzey Amerika ve Avrupa'daki zengin, gelişmiş ülkelerde artmaya devam ediyor. Burada daha fazla tatlı su veya deniz ürününün teşvik edilmesi, kırmızı ve işlenmiş et tüketiminin bir kısmını ortadan kaldırabilir ve kalp hastalığı geliştirme risklerini ve oranlarını azaltabilir.

Daha fazla mavi gıda aynı zamanda daha çevre dostu ve sürdürülebilir bir gıda sistemi ile sonuçlanabilir. Su ürünleri üretimi, karasal et üretimine göre nispeten daha düşük çevresel baskılar uyguladığından, daha fazla mavi gıdaya geçiş, karasal besi hayvanı üretmenin dünya üzerindeki etkisini azaltabilir.

Ayrıca araştırmacılara göre, dikkatle geliştirilen su ürünleri yetiştiriciliği, deniz ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık da istihdam fırsatları sunuyor ve dünya çapında yüz milyonlarca insanın geçimini sağlayabilir.

balık (2)-1

Mavi gıda üretimi ve erişiminin önündeki engelleri azaltan mavi gıda politikalarının düşünceli bir şekilde uygulanmasıyla, ülkeler aynı anda birden fazla faydadan yararlanabilir, bu da daha sağlıklı insanlar ve sürdürülebilir bir gıda sisteminin yanı sıra değişen çevresel koşullara daha iyi uyum sağlama yeteneği ile sonuçlanabilir. Ancak tüm ülkeler aynı derecede fayda sağlamayacaktır.

Çalışmanın baş yazarı Beatrice Crona, "Mavi yiyecekler diyetlerimizde, toplumlarımızda ve ekonomilerimizde önemli roller oynayabilir, ancak bunun tam olarak neye benzediği bir ülkeden ve yerel ortamdan diğerine büyük ölçüde farklılık gösterecektir. Hedefimiz, politika yapıcıların mavi gıdaların yapabileceği çeşitli katkıları tam olarak anlamaları ve aynı zamanda mavi gıdaların sağladığı fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmak için müzakere edilmesi gereken takasları dikkate almalarıdır."

Bu amaçla ekip, kullanıcıların dünya çapında beslenme, kalp hastalığı, çevre ve iklim direnci alanlarındaki politika hedeflerinin alaka düzeyini görebilecekleri çevrimiçi bir araç sunma üzerinde çalışmaya başladı.

Editör: Enes Sapmaz