Her insanın günde içmesi gereken otalama bir su miktarı vardır. Yeterli seviyede su tüketilmez ise hücrelerimiz ve organlarımız düzgün çalışmayabilirler. Bu nedenden ötürü günlük ortalama su tüketimimize dikkat etmemiz gerekiyor. Az su tüketiminin ne gibi sonuçları olduğunu hepimiz az çok biliyoruz. Peki, çok fazla su tüketirsek ne olur?
Su zehirlenmesi nedir?
Günlük ortalama su tüketiminden çok daha fazla su tüketirsek, su zehirlenmesi rahatsızlığına yakalanabiliriz. Aşırı su tüketimi sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlık, beyin fonksiyonlarını olumusuz yönde etkiler. Yetişkin bir insanın bir gün içerisinde vücudundan atabileceği su miktarı en fazla ortalama 20 litredir. Ortalama 20 litrenin daha üstünde tüketilen su veya çok kısa sürede çok miktarda su tüketimi, kanda bulunan sodyum miktarını azaltır ve su miktarını artırır. Kanda bulunan sodyum seviyesi 135 mm/L’nin altına düşerse, beyin hücrelerine çok fazla su gider ve beyin hücreleri şişmeye başlar. Şişen beyin hücreleri kafatasının içinde baskı oluşturur ve beyin fonksiyonlarını bozmaya başlar. Su zehirlenmesi seviyesi artıkça ölüm tehlikesi de görülebilir.
Su zehirlenmesi belirtileri nelerdir?
Yetişkin bir erkek için günde ortalama su tüketimi miktarı 3.7 litre, yetişkin bir kadın için ise 2.7 litredir. Gereğinden fazla tüketilen su miktarının birkaç yan etkisi vardır. Bu yan etkiler gözlemleniyorsa su zehirlenmesi şüphesi olabilir. Su zehirlenmesi belirtileri aşağıda listelenmiştir.
- Şiddetli baş ağrısı
- Ödem
- Zihinde bulanıklık
- Kalp ritminde düzensizlik
- Çok yoğun lavaboya çıkma ve ishal durumu
- Kusma ve bulantı hissi
- Çok şiddetli terleme
- Yorgunluk ve gerginlik
- Kaslarda görülen kramp ve ağrı
Su zehirlenmesi kaç litre su tüketilirse olur?
Su zehirlenmesi rahatsızlığının görülmesi için belirli bir miktar yoktur. Bir gün boyunca çok fazla su tüketimi yapmak veya bir saat içinde fazlaca su tüketmek su zehirlenmesine yol açabilir. Ayrıca kullanılan bazı ilaçlar da hücrelerdeki su miktarını artırabilir. Bu nedenden ötürü de insanlar su zehirlenmesi geçirebilir. Su zehirlenmesi nedeni ile doktora başvuran hastaların çoğunda, bir saatte çok fazla su tüketiminin bu duruma neden olduğu gözlenmiştir. Bir saatte ortalama 6-7 litre su tüketirseniz, su zehirlenmesi rahatsızlığı yaşayabilme ihtimaliniz çok yüksek olacaktır.
Su zehirlenmesinin tedavisi nedir?
Su zehirlenmesi sonucu ölümler meydana gelmiştir. Bu nedenden ötürü su zehirlenmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız, hemen hastaneye gitmelisiniz ve tıbbi destek almalısınız. İç hastalıkları bölümünde rahatsızlık geçiren hastaların su tüketimi kısıtlanır. Kan testi sonucu kandaki sodyum miktarı çok düşük ise tuz takviyesi yapılır. Genel anlamada kandaki sodyum miktarı dengelenmeye çalışılır.