Tesla, ilk Cybertruck'ını üretti! Tesla, ilk Cybertruck'ını üretti!
İnternette birçok otomobili Süperspor otomobil (Supercar) kategorisinde görüyoruz ama bunların hangisi doğru sınıflandırma ile belirleniyor? Örneğin bir Dodge Charger bu kategoriye girer mi? Peki Süperspor otomobiller başka bir deyişle süper arabalar hangi özelliklerine göre bu sınıflandırmaya dahil ediliyor? Açıkçası Süperspor otomobiller ile ilgili kesin, belirlenmiş ayırt edici özellikler yoktur. Genellikle çok yüksek performanslı otomobiller için kullanılmaktadırlar. Süperspor otomobillerde genellikle üreticinin en ileri teknolojileri kullanılır ve aerodinamik tasarımları onlara yüksek hızlarda yüksek yere basma gücü sağlamak için tasarlanmıştır. Ayrıca Süperspor otomobillerde ağırlığı azaltmak amacıyla kompozit, seramik, alüminyum ve karbon fiber gibi birçok hafif parça kullanılır. Biz de kendimizce bazı kriterler belirledik ve Süperport otomobil (Supercar) tanımına bazı sınırlar koymaya çalıştık. Bunlar tamamen kişisel düşüncelerimiz olup, sizin de konuyla ilgili yorumlarınızı bekliyoruz.

1- Zamanının ötesinde bir mühendislik seviyesi

Bir otomobili "süper" sıfatıyla adlandırmak istiyorsak, dönemine göre oldukça üst seviye bir mühendislik seviyesinde inşa edilmelidir diye düşünüyoruz. Tabii bu ileri mühendislik yanında yüksek bir fiyat noktasını da getiriyor. Yüksek mühendislik aynı zamanda çoğu zaman yüksek performans anlamına da geliyor. Örnek vermek gerekirse, Ferrari F40, Bugatti Veyron ve Koenigsegg Agera

2- İki kapı ve ortadan motor

Süperspor otomobiller (Supercar) akla gelince zihinde canlanan ilk şey çok havalı açılan iki kapılı bir otomobil olur genelde. Bu yüzden bize göre 4 kapılı bir süperspor otomobil çok akla yatkın gelmiyor. Ayrıca ortada motor da süperspor otomobillerin genellikle ortak özelliği. (Ortadan motor, bir otomobilin motorunun ön ve arka akslar arasında yer aldığı bir düzendir.) Audi R8, Ferrari Enzo, Lamborghini Aventador, McLaren MP4-12C gibi arçalar ortadan motorlu otomobillere örnek gösterilebilir.

3- Güç

Kaba bir hesapla bir otomobili Süperspor klasmanıan sokmak için en az 500 beygir güce sahip olması gerektiğine karar verdik. Ferrari 360 Spider'ı örnek verirsek 400 beygir güce sahip bir otomobil. Bu yüzden bir spor arabadır ama süperspor araba değildir. Süperspor arabalar adı üstüdne süper güçlü olmaları gerekir.

4- Nadir olması

Bir Supercar'ı (Süperspor otomobili) özel kılan şeylerden biri de nadir olmalıdır. Her yıl 20.000 adet üretilse bu aracın bir özelliği kalmazdı. Bu yüzden yine ortalama bir sayı belirledik ve 5.000 adet ve altında üretilmiş araçların bu kategoriye girmesi gerektiğine karar verdik. Tabii burada bazı istisnalar da yaşanıyor. Örneğin Lamborghini neredeyse 15.000'den fazla Huracan üretti. Ferrari 812 Superfast'i düşünürsek toplamda 1600'den daha az üretildi.
Editör: Megabayt Haber