'Bilgisayarım çok donuyor' diyorsanız bu çözümleri deneyin! 'Bilgisayarım çok donuyor' diyorsanız bu çözümleri deneyin!
Telefonunuz sıvıyla temas ettikten sonra telefonunuza yaptığınız ilk müdahale cihazlarınızda kalıcı hasarlar bırakabilir. Özellikle deniziyle havuzuyla içli dışlı olduğumuz yaz aylarında yanımızdan ayırmadığımız telefonlar sıvı temasına maruz kalabiliyor ve zarar görebiliyorlar. Telefonun sıvıya maruz kalmasının ardından yapılan ilk müdahale kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Peki telefonumuz ıslandığında ne yapmalıyız? Sıvıyla temas eden telefon nasıl kurtarılır? Suya düşen telefonu pirince koymak yanlış mı? Suya düşen telefona ne yapılmalı? İşte sıvıyla temasta bulunan cihazların kurtarılabilmesi için yapılması ve yapılmaması gerekenler…

Sıvıyla temas eden ya da ıslanan telefona yapılması gerekenler

  • İlk adım tahmin edilebileceği üzere telefonu hemen sudan çıkarmak. Telefonunuz düştüğü veya maruz kaldığı suda ne kadar az durursa o kadar az hasar görür. 
  • Telefonu aldıktan sonra ilk işiniz telefonunuzu kapatmak olsun. Sıvıyla temas eden cihazınızı hemen kapatın ve tekrar açmaya çalışmayın. Telefonunuz çalışıyor gibi görünebilir. Fakat bu yanlış bir güvenlik durumu da olabilir. 
  • SD kart, SIM kartı ve bataryayı çıkarın. Olası bir elektriksel hasarı ortadan kaldırabilmek için telefonunuzdan batarya, SD kart ve sim kartı gibi parçaları çıkarın. Bu sayede telefonunuz içindeki parçalar olmadan kuruyacak ve verilerinizin kaybolmasını önleyecek. 
  • Bir havludan yardım alın. Bu tip durumlarda telefonunuzu bir havlu ya da yumuşak bir bezle hafifçe kurutabilirsiniz. Cihazdaki fazla nemi emmek, telefonun kuruma ihtimalini artıracak. 

Suya düşen, ıslanan ya da sıvıyla temas eden telefona yapılmaması gerekenler

  • İlk olarak telefonunuzu açmaya çalışmayın. Su hasarının devam etmesinden sonra telefonunuzu açmak, kısa devreye neden olabilir ve dahili parçaların korozyonunu hızlandırabilir. 
  • Pirinç dolu kaselerden uzak durun. Pirinç hilesi, telefonun nemini emmek için birçok kullanıcı tarafından kullanılır. Pirinç bir miktar nemi emebilse de telefondaki her alana, özellikle de küçük noktalara ulaşamaz. Suyun çoğunluğu gitmiş olsa da kalan su damlaları konusunda başarısız olma ihtimali olabilir. Aynı zamanda pirinç, telefona nişasta ve toz ekleyebilir. Bu da cihazınızın daha fazla hasara uğramasına neden olabilir. 
  • Telefonunuzu kedi kumu ya da silika jel içine koymayın. Bu da yine yaygın kurtarma çabalarından biridir. Ancak bu çözümler, telefonunuzu nihai arızalardan kurtarmak için yeterli değil.  Ayrıca yapılan çalışmalar, telefonunuzu sadece hava ile kendi kendine kurumaya ayarlamanın daha fazla su çıkardığını gösteriyor.
  • Saç kurutma makinesi gibi ısı kaynaklarından kaçının. Bu durum sonrasında telefonunuz gereğinden fazla ısınabilir, suya ve elektrik sorununa ısıyı da ekleyerek bileşenlere zarar verebilir.
Editör: Megabayt Haber