iPhone veya
Android telefonumuzu kullanırken aniden birazcık ısındığını fark edersiniz. Sonra biraz daha fazla, daha sonra bir ateş topuna, en sonunda da elimizi acıtacak kadar fazla ısındığına şahit olduk.
Peki telefonumuzun bu kadar fazla ısınması normal mi? Hayır değil.
Telefonunuz aşırı ısınırsa yapmanız gerekenler ve ısınmasının önüne geçmek için yapılabilecekleri sizlere anlattık.
Akıllı telefonlar neden ısınır?
Akıllı telefonlar da tıpkı bilgisayarlar gibi çalışırken ısı üretir. Cihazınızın dahili bileşenlerine zarar vermemek için sistem, aşırı ısındığında kendini soğutmak için önleyici tedbirler alacak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin; ekran parlaklığının düşürülmesi. Telefonunuz çok ısındığında ekranın kararmaya başladığını görürsünüz. İşlemciyi yavalatmak, ya da en son bunlar yeterli değilse, telefon kendini kilitler ve kullanmaya devam edebilmeniz için soğuması gerektiğini bildiren bir mesaj görürsünüz.
Telefonun soğuması için önlemler alındığı için pilit patlaması gibi felaketlere yol açacak kadar aşırı ısınmadan endişe etmenize gerek yoktur. Ancak sık sık aşırı ısınma can sıkıcıdır ve normal değildir. Telefonunuzun aşırı ısınabileceği bazı durumlara ve bu konuda neler yapabileceğinize bir bakalım.
1- Güneşten uzak tutun
Telefonunuzun ısınmasının en yaygın nedenlerinden biri, kumsalda uzanırken ısınmanızla aynı nedendir: güneş. Doğrudan güneş ışığı, telefonunuzun sıcaklık yönetimi için çok zararlıdır. Telefonunuzun ekranı olan siyah ayna, tüm bu doğrudan güneş ışığını alır ve hızla ısınır.
Buradaki tek çözüm, telefonunuzu doğrudan güneş ışığı altında veya yardımcı olabilirseniz sıcak bir ortamda bile kullanmamaktır. Aşırı ısınma durumunun ortasındaysanız, telefonunuzu biraz gölgeye alın. Çoğu telefon 0-35 santigrat arasında çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
2- Şarj ederken nereye koyduğunuza dikkat edin
Telefonunuzu şarj ederken, bunu gelişigüzel yapmamalısınız. Telefonunuzu prize takmak, özellikle güç adaptörü büyükse ısı üretir. Normalde bu ısı telefonunuzu aşırı ısıtmaya yetmemelidir; bunun sorun olabileceği durum ise telefonunuzu nereye koyduğunuzdur.
Battaniye veya diğer yumuşak malzemelerin altındayken telefonunuzu şarj etmeyin. Bu kumaşlar, tıpkı sizin için yaptıkları gibi, cihazınızın içinde ısı birikmesine neden olur. Bunun yerine cihaz, masa veya tezgah gibi düz ve serin bir yüzeyde olmalıdır. Bu malzeme, şarjdan kaynaklanan ısının çok daha kolay dağılmasını sağlayacaktır.
3- Cihazınız için doğru şarj cihazını kullanın
Telefonunuz için kullandığınız şarj cihazı da önemlidir. Bazen, cihazlarımızı uygun olan herhangi bir şarj cihazına takarız, ancak bu, telefonunuzun çok fazla ısınmasına neden olabilir.
Bazı telefonlarda, şarj etmek için örneğin bir iPhone SE'den daha fazla güç gerektiren dev piller bulunur. Bu tür cihazları az miktarda vatlı güç adaptörlerine takıyorsanız (Apple'ın 5W güç adaptörlerini düşünün), pilin şarj olması gerekenden çok daha uzun sürecektir. Telefon şarj olurken yoğun bir şey yapmaya çalışıyorsa, bu çok fazla ısı üretecektir. Pilinin hangi watt için tasarlandığını öğrenmek için cihazınızın üreticisine danışın.
4- Uygulamaları biraz azaltın
Telefonunuzun dahili bileşenleri çalışırken ısı üretir. Peki, bu bileşenleri uygulamalardan daha çok çalıştıran nedir? Grafik olarak yoğun bir oyuna ciddi saatler harcıyorsanız veya telefonunuzun kamerasından canlı yayın yapıyorsanız , özellikle bunu yaparken telefonunuzu şarj ediyorsanız , bu görevler ısıyı oldukça hızlı bir şekilde artırabilir .
Arka planda telefonunuzu fazla çalıştıran herhangi bir uygulama olup olmadığını görmek için telefonunuzun pil kullanım ayarlarını da kontrol etmelisiniz.
5- Telefonu cebinizdeyken açık bırakmayın
Çoğumuz cebimizde telefonumuz açıkken dolaşmak istemeyiz, ama bu her zaman olur. Belki yanlışlıkla Kilit Ekranından kamerayı etkinleştirdik ya da yanlışlıkla kilit düğmesine dokunduk.
Her durumda, telefonunuz aktifse, özellikle yoğun bir şey yapıyorsa, cebinizde ısınacaktır. Telefonunuzu bir battaniyenin altında şarj etmemekle aynı prensip.
6-Kullandığınız kılıfa(Kapağa) dikkat edin
Akıllı telefonunuzun kılıfı da ısıyı hapsediyor olabilir. Aşırı ısınma çok yaşıyorsanız, kılıfı(kapağı) ısıyla daha iyi başa çıkan bir şeyle değiştirmeyi düşünün (silikon veya plastik idealdir). Daha da iyisi, gerçekten sorun gidermek için telefonunuzu bir süre kılıfı olmadan kullanın ve telefonun ısınmasını durdurup durdurmadığını kontrol edin.
7-Kapatın
Eğer telefonunuzun hemen soğumasını istiyorsanız, her şeyi kapatın. Telefonu kapatın yani...
Bu, cihazın ısınmasına neden olan tüm yoğun işlemleri veya işlevleri kapatmasına ve ısının cihaz açıkken olduğundan daha hızlı bir şekilde cihazdan çıkmasına izin verecektir. Telefona soğuması için biraz zaman vermeyi unutmayın.