Pakistan, popüler video uygulaması TikTok'un ahlaksız ve sakıncalı içerik barındırdığını söyleyen bir şikayeti inceledikten sonra uygulamayı ülkede tekrar yasakladı.
Perşembe günü Peşaver kentindeki bir yüksek mahkeme, ülkenin telekom otoritesine - Pakistan Telekom Dairesi (PTA) - TikTok'u yasaklama emri verdi.
Pakistan Telekom Otoritesi Perşembe akşamı yaptığı açıklamada, "
hizmet sağlayıcılara TikTok uygulamasına erişimi derhal engellemek için talimatlar verdiğini" söyledi.
Mobil analiz firması App Annie'ye göre (bir endüstri yöneticisinin TechCrunch ile paylaştığı veriler), TikTok'un geçen ay Pakistan'da yaklaşık 33 milyon kullanıcısı vardı. Güney Asya ülkesinde yaklaşık 100 milyon internet kullanıcısı var.
Yerel basında çıkan haberlere göre, Peşaver Yüksek Mahkemesi Baş Yargıcı Qaiser Rashid Khan, TikTok'taki bazı videoları "
Pakistaini toplumu için kabul edilemez" olarak nitelendirdi ve bu videoların "kabalık sattığını" söyledi.
TikTok, yorum talebine hemen yanıt vermedi
Bu, ByteDance'ın uygulamasının Pakistan tarafından ilk yasaklanışı değil. PTA, geçen yıl ülkede TikTok'u kısa süreliğine yasaklamıştı ve Çin sosyal uygulamasının birkaç ay süren uyarılara rağmen platformundaki bazı videoların doğasıyla ilgili endişelere değinmediğini söyledi.
Pakistan’ın hamlesinin bir sebebi de komşu ülkesi Hindistan’ın geçen yıl TikTok’u yasaklaması. Yeni Delhi, siber güvenlik endişeleri nedeniyle TikTok'u ve sonunda Çin'e bağlantılı 200 ek uygulamayı yasakladı. Yasaktan önce Hindistan, dünyanın en büyük ikinci internet pazarında 200 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan TikTok için en büyük uluslararası pazardı.
Hindistan gibi, Pakistan'daki hükümet de son yıllarda ülkede faaliyet gösteren dijital hizmetler üzerindeki içerik üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmaya çalıştı.
Hindistan'ı önemli bir denizaşırı pazar olarak gören birçok küresel teknoloji devleri, Yeni Delhi'nin sosyal medya için yeni kuralları hakkında fazla yaygara koparmasalar da, geçen yılın sonlarında Pakistan'da bir araya geldiler ve İslamabad'ın önerdiği kurallar nedeniyle ülkeyi terk etmekle tehdit ettiler.
Teknoloji firmaları, Asya İnternet Koalisyonu (AIC) adlı bir grup aracılığıyla Kasım ayında Pakistan’ın internet şirketlerini hedefleyen yeni yasası kapsamında "alarma geçtiklerini" söylediler. " Facebook, Google ve Twitter'a ek olarak AIC, Apple, Amazon, LinkedIn, SAP, Expedia Group, Yahoo, Airbnb, Grab, Rakuten, Booking.com, Line ve Cloudflare'yi temsil ediyor.