Son zamanların en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan TikTok'a dava açıldı... TikTok verilerimizi mi izliyor?
TikTok, kullanıcıların verilerini izlemek ve saklamak için ya...
Son zamanların en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan TikTok'a dava açıldı... TikTok verilerimizi mi izliyor?
TikTok, kullanıcıların verilerini izlemek ve saklamak için yapay zekayı kötüye kullanmakla suçlanan bir davayı çözmek için 92 milyon dolar (66 milyon £) ödemeyi kabul etti.
Bir grup, yaş, cinsiyet ve etnik kökenleri belirlemek için kullanıcı videoları ve algoritmalardaki yüz özelliklerini tanımak için yazılım kullanarak, TikTok’un yasaları ihlal ettiğini iddia etti. Ayrıca kullanıcı verilerinin Çin’e gönderildiğini iddia etti. TikTok iddia edilen tüm suçları reddetti ve davadan kaçınmak istediğini belirtti.
Dava, TikTok tarafından toplanan yüz tanıma verilerinin, reklam hedefleme amacıyla kullanıcıları izlemek için kullanıldığını iddia etti.
TikTok yaptığı açıklamada, ‘’İddialara katılmamakla birlikte, uzun davalardan geçmek yerine çabalarımızı TikTok topluluğu için güvenli ve keyifli bir deneyim oluşturmaya odaklamak istiyoruz.’’ dedi.
Anlaşma federal bir yargıç tarafından kabul edilirse, para ABDmerkezli TikTok kullanıcıları arasında paylaştırılacak.
TikTok firması aynı zamanda, gizlilik politikasında uygulamaların kullanıcıların biyometrik bilgilerini mi yoksa GPS verilerini mi toplayacağını ve kullanıcı verilerini ABD dışında depolayıp depolamadığını veya aktardığını belirtmeyi kabul etti.
Sanal özel ağ sağlayıcısı, dijital güvenlik uzmanı olan Ray Walsh; 'TikTok’un bu gizlilik davasında böylesine büyük bir ödeme yapmayı seçmesi, kazanamayacağını bildiğini gösteriyor. TikTok’un davayla mücadele edecek bütçeye sahip olduğu ortada ama TikTok yine de davayı ortadan kaldırmak için büyük bir meblağ ödemeyi seçiyor. Uygulamanın Çinli sahibi ByteDance, kaybettikleri şeyleri kestirip atmanın daha fazla kötü baskı elde etmekten daha iyi olacağını düşünüyor.'
ByteDance, daha önce de benzer iddialarla karşılaşmıştı. 2019 yılında genç kullanıcılarının gizliliğini ihlal etme konusunda başka bir davayı çözdü. Ancak ABD’de herhangi bir veriyi Çin’e gönderdiğini şiddetle reddetti.