Büyük bir ihtimalle, torrenti duydunuz, torrent kullandınız veya en azından bu terimi internette bir yerde gördünüz ve torrenti gerçekten kullanmış olsanız da kullanmasanız da, bir çok insan onun gerçekte ne olduğunu, nasıl kullanıldığını veya torrent ile neler yapılabileceğini bilmiyor. Bu haberimizde torrentle ilgili bilinmesi gerekenlerden bahsedelim...
Torrent yeni başlayanlar için biraz karışık gibi görünse de oldukça basittir. Teknoloji dünyasında "torrent" kelimesini duyduğunuzda, genellikle çeşitli bilgileri ve verileri içeren bir bilgisayar dosyasını ifade eder. Türkiye'de oldukça yaygın olan bu sistem, korsan veya yasadışı olsa da indirmek istediğiniz büyük verili dosyaların transfer edilmesini çok daha kolay bir hale getiriyor. Günümüzde hala bir çok torrent programı ve torrent sitesi bulunmaktadır.
Torrent nedir?
Torrent bir indirme programıdır. Torrent bir p2p paylaşım sistemidir ve P2P açılımı ise "peer to peer" yani eşler arası yani kullanıcılar arası demektir. Bu paylaşım sistemini kullanabilmeniz için, öncelikle torrent uzantılı kaynak dosyasına ve bu dosyayı çalıştıracak bir programa ihtiyacınız var. Kısacası torrrent, kullanıcılarının küçük, büyük boyutlu verilerin indirmesine olanak tanıyan güvenilir ve hızlı bir sistemdir.
o
Torrentin avantajlı ve dezavantajlı taraflarını daha rahat anlamanız için listeledik.
Avantajları:
- Çok yüksek hızlarda indirmeler yapılabilir.
- Torrentler her zaman indirilebilir.
- Dosyaları istediğiniz hızda indirebilme gibi özel ayarlar yapılabilir.
- İndirmeyi duraklatıp istenilen zamanda geri devam ettirilebilir.
- Sıralı/düzenli şekilde indirme gerçekleştirilebilir.
- İndirme öncelikleri atanabilir
- İndirme sırasında ayrıntılı bilgiler edinilebilir
Dezavantajları:
- Dosyalar sunucuda değil, kişilerde tutulduğu için mutlaka paylaşan birilerin olması gerekmektedir.
- Eşten eşe paylaşım olmasından dolayı virüslü içeriklerin de paylaşılabilir olması.
- Türkiye‘de upload hızı düşük olduğu için dosyayı düşük hızlarda seed etmek yani kaynak olmak
- Oyun, müzik, film veya program gibi lisanslı içerikler veya kırılmış korsan illegal içerikler
Torrent nasıl kullanılır?
Torrentler, küçük boyutlu dosyalardır. Yüksek GB'li dosyalar indirmek isteseniz bile uzantılı dosya saniyeler içinde bilgisayarınıza inecektir. Bu size tuhaf gelse de ortada hiç bir problem bulunmayacaktır.
Kullanılan ve kullanılmaya devam eden ücretsiz programların birkaçından bahsetmek gerekirse uTorrent , qbittorrent, bittorrent, Deluge, Vuze, Bitlord gibi programlardır. Sizlere önereceğim ise uTorrent ve BitTorrent'tir.
Bu programlar yardımı ile .torrent dosyalarını açabilirsiniz.
uTorrent güvenli mi?
uTorrent, BitTorrent protokolünün yaratıcılarının resmi torrent istemcisidir. Yasal bir ABD şirketi tarafından sağlanan, açık kaynaklı olmayan özel bir yazılımdır. BitTorrent gibi, uTorrent yazılımının kendisi yasaldır ancak dijital korsanlık için kullanılabilir. Resmi uTorrent kötü amaçlı yazılım içermez ve bir VPN ile birlikte güvenli ve özel olarak kullanılabilir. Bununla birlikte, kullanıcıların cihazlarına bulaşabilecek kötü amaçlı dosyaları indirmesini engellemez. Yani, torrent işlemi yasa dışı bir işlem değildir.
Torrent nasıl indirilir ve dosyalar kurulur?
Öncelikle bir torrent uygulamasını indirin ve kurun
İndirdikten sonra torrent dosyalarını araştırın. Torrent dosyalarının uzantısının .torrent olduğunu hatırlatmak isterim. Bu işlemler bittikten sonra,
Yapmanız gereken tek bir iş kaldı, dosyaya tıklayıp istemci üzerinde açmak.
VPN gerekli midir?
Bir VPN kullanmanız, torrent kullanırken korunmanın en iyi yollarındandır. Yaptığınız torrent işlemlerini ve IP adresinizi tamamen gizleyecektir. VPN yazılımı, tüm verilerinizi gizleyerek dünyanın başka yerlerindeki sunucuların üzerlerine yönlendirerek bunu başaracaktır.
Torrent'in kullanılan terimleri
Torrent dünyasına giriş yaptığınızda bir çok terimle karşı karşıya kalacaksınız. Sizin için araştırdık bir bakalım ne demek istiyorlar.
Leech: Türkçe karşıtı sülük olan P2p protokolünde sömürücü yani dosya indiren anlamına gelir. Bir dosyanın kısmi bir bölümüne sahip olduklarında Leecher diye anılırlar. Diğer anlamı ise dosya paylaşmayı sevmeyen ve dosyanın paylaşılmasına engel olan kişi veya kişilere denir
Peer: Türkçe karşıtı eş anlamına gelir. Dosya üzerinden veri transferlerinde bulunan, sömürücülerin genel adına söylenir.
Reesed: Daha öncesinde indirilmiş ve çekilmiş dosyaların, daha sonrasında tekrar paylaşmaya verilen ismidir. İşlem Hash kontrolü gerektirir.
Hash: İngilizce karşıtıyla tamamen farklı bir anlamda kullanılırken, aktarımı tamamlanan dosyanın sağlamasını alarak orjinal dosyanın sağlaması ile kontrol edilmektedir.
DHT (Distributed Hash Table): Tracker’dan bağımsız kaynak bulma işini üstlenmektedir.
Download: P2p sistemi aracılığı ile diğer kullanıcılardan dosya indirme işlemine verilen isimdir.
Upload: P2p sistemi aracılığı ile diğer kullanıcılara dosya gönderme işlemine verilen isimdir.