COVID-19 pandemisi son yıllarda büyük bir hızla yayılarak tüm dünyayı etkisi altına almış ve hiç yaşamadığımız kadar zor günler geçirmemize neden olmuştu. Hala etkileri devam eden COVID-19 süreci, sadece gerçek hayatta değil, sanal ortamda da birçok olumsuz durumun yaşanmasına neden olmuştu. Birçok insan COVID-19 pandemisiyle ilgili yanlış bilgileri paylaşmaya başlamış, sosyal medya platformları hastalık ve aşılar hakkında gerçek dışı bilgilerle dolmuştu.

Twitter da o dönem pandemi ile ilgili yanlış bilgilerin yayıldığı platformlardan biriydi. Sosyal medya devi bunu engellemek için bazı önemli adımlar atmıştı ve 'yanlış bilgiyi önleme' politikasını hayata geçirmişti. 2020 yılında tanıtılan bu politikalar, COVID-19, aşılar ve hastalık hakkında yanlış bilgi içeren içeriklerin işaretlenmesi veya kaldırmasını sağlıyordu. Fakat son yapılan değişiklik ile bu politikaların artık uygulanmayacağı açıklandı.

Telegram, yasadışı içeriklere karşı önlem almaya başlıyor! Telegram, yasadışı içeriklere karşı önlem almaya başlıyor!

COVID-19 ile ilgili yanlış bilgi içeren gönderilere işlem yapılmayacak

Twitter'ın yaptığı yeni bir duyuruda, COVID-19 politikalarının değiştirdiği açıklandı.  Platformun, değişikliğin 23 Kasım itibarıyla yürürlüğe girdiğini belirttiği açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“23 Kasım 2022’den itibaren geçerli olmak üzere Twitter artık COVID-19 yanıltıcı bilgi politikasını uygulamayacaktır.”

Twitterin-Covid-19-politikasi-degisti-Yanlis-bilgi-serbest-2

Twitter tarafından yapılan bu politika değişiliği sonrasında, artık COVID-19, aşılar ya da hastalık ile ilgili yanlış bilgi içeren paylaşımlara ve bunları paylaşan hesaplara karşı bir işlem yapılmayacak. Twitter'dan yapılan bu duyuru, platformun yeni sahibi Elon Musk'ın banlanmış hesapları geri getirmeye başlayacağını açıklamasının ardından geldi. 

Elon Musk'ın aldığı bu karar nedeniyle yasayı çiğnememiş ve korkunç derecede spam yapmamış 62.000 hesabı geri getireceği belirtiliyor. Ancak COVID-19 dezenformasyonu nedeniyle askıya alınan 11,230 hesabın da geri getirilip getirilmeyeceği ise henüz resmi olarak açıklanmadı. Fakat büyük bir ihtimalle bu hesapların yasakları da kaldırılacaktır.

100.000'den fazla içerik kaldırılmış, 11.230 hesap yasaklanmıştı

2020 yılında Twitter'ın aldığı karar sonrası, dezenformasyon politikaları kapsamında COVID ve aşılarla alakalı yanlış bilgiler veren 100.000’den fazla içerik kaldırılmıştı. Ayrıca 11.230 hesap da yanıltıcı bilgi verdikleri gerekçesiyle askıya alınmıştı.