Twitter’ı güncel ve aktif kullanıyorsanız, Alt metin ekli görselleri görmüşsünüzdür. Bu Alt metinler normal şartlarda Twitter’ın engelli bireyler için geliştirdiği bir özellik. Bu sayede resimlere eklenen Alt metin veya diğer adı ile alternatif metin, resmin içeriğini ve eylemini daha iyi vurguluyor. Resimde bulunan öğeleri ve eylemi açıklayan alt metin; görme engelli, görme zorluğu çeken, yardımcı teknoloji kullanan, bant genişliği düşük bölgelerde bulunan veya daha fazla ayrıntı öğrenmek isteyen kullanıcılar için yardımcı olur.
Engelli bireylerin kullanıcı deneyimini daha iyi bir duruma getirmek için Twitter tarafından geliştirilen bu özellik, farklı kullanım amaçlarına da hizmet etmeye başladı. Twitter kullanıcıları Alt metin özelliğini daha fazla etkileşim almak amacı ile kullanıyor. Siz de gönderilerinde paylaştığınız resimlere Alt metin eklemek isterseniz, aşağıda sizler için anlattığımız adımları takip edebilirsiniz.
Twitter’daki resimlere Alt metin nasıl eklenir?
- Twitter uygulamanızı başlatın ve Tweet oluşturma simgesine dokunun.
- Tweet’e eklemek istediğiniz resmi seçin veya canlı çekin ve resmin sağ alt köşesinde bulunan “+ALT” seçeneğine dokunun.
- Alternatif metin yaz kısmında “Bu fotoğrafı açıkla…” kısmına gerekli açıklamayı yazın ve “Bitti”ye dokunun. Alt metininiz resme eklenecektir. (En fazla 1000 karakterlik bir Alt metin yazılabilir. Birden fazla resme farklı Alt metin açıklamaları yazılabilir.)
Twitter Web tarayıcısında Alt metin ekleme:
- Twitter hesabınızı açın ve Tweet ekleme bölüne bir resim ekleyin.
- Resmin altında bulunan “Açıklama ekle” seçeneğine tıklayın.
- Açıklamanızı ekleyin ve “Kaydet”e tıklayın.
Muhteşem Alt metin açıklamaları nasıl oluşturulur?
Kısa, öz, net olun ve ayrıntı verin:
Resminizi açıklayacak kelimeri doğru seçin ve karşı tarafın anlayacağı şekilde sadece cümleler kullanın.
Önemli hususları ele alın:
Resimde bulunan eylem, görsel ayrıtı, dikkate değer ve benzersiz bütün ayrıntıları konu edin. Resimde bir canlı bulunuyorsa türünü yaşını ve cinsiyetini açıklamaya ekleyin.
Resimlerdeki metinleri özetleyin:
Alt metin ekleyeceğiniz resimde bir yazı veya belge varsa bu bilgileri ekleyin veya içeriği özetleyin. Resim ile ilgili bilgileri de açıklamaya dahil edebilirsiniz.
Tarafsız olun:
Kullandığınız resim kendi resminiz veya hazırladığınız bir görsel değilse yorum yapmaktan kaçının. Gönderinizi okuyan kişiler için resim ile Tweet’inizin arasındaki bağı tarafsızca açıklayın.
Kısaltmalara dikkat edin:
Okuma zorluğu olmaması için kısaltma kurallarına uyun. Kısaltma kurallarına uyulmadığı taktirde okuyucu için okuma zorluğu artabilir.
Normal cümle yapısı ve tümce harf düzeni kullanın:
Kulağa doğal gelecek bir dil ile cümleleriniz kurun. Konuşma diline benzer cümleler kullanın.
Gereksiz bilgilerden kaçının:
Tweet’inizde kullandığınız bilgileri tekrar Alt metinde kullanmayın. Resminiz ile alakası olamayan bilgileri Alt metne eklemeyin.
Karmaşık görsellerde dikkatli olun:
Çok fazla ayrıntı bilgi isteyen görsellerde bağlantılar kullanın. Görselin arka planını öğrenmek isteyenler bağlantıyı ziyaret ederek daha fazla bilgi sahibi olabilirler.
Resim türü ayrıntılarını dahil edin:
Resim içeriğinin çekilme açısı ve şeklini belirtin. Ayrıca resim bir sanat eseri ise eserin türünü belirtin.