"Özellikle iklim değişikliği sebebiyle yağışın dağılışı farklılaştı. Özellikle Bozkurt ve Abana bölgesine 1 yılda yağacak yağışın yarısı 2-3 gün gibi kısa bir sürede yağdı. Böyle olunca ciddi mal ve can kayıpları yaşandı. Bu durumu uydu görüntülerinde çok net bir şekilde görmekteyiz." diyen Prof. Dr. Mustafa Yanalak, "Abana bölgesinde bir delta oluştuğunu görebiliyoruz. Yine bütün havza boyunca taşınabilen malzemelerin selle birlikte taşınıp yığıldığını görebiliyoruz. 30 metre genişliğinde olan dere yatağı sel sonrası 300- 350 metrelere kadar yayıldı. Yine burada birçok yıkılmış binalar ve köprüleri tespit ettik. Onun dışında yine belirgin bir şekilde yeşil alan ve futbol sahası gibi alanların tamamen kaybolduğunu ve sel altında kaldığını görebiliyoruz."
Uydu görüntüleriyle Karadeniz'deki sel felaketinin öncesi ve sonrası
İstanbul Teknik Üniversitesi Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (UHUZAM), Batı Karadeniz'de yaşanan korkunç sel felaketinin ardından, bazı uydu görüntül...
İstanbul Teknik Üniversitesi Uydu Haberleşme ve Uzaktan Algılama Uygulama ve Araştırma Merkezi (UHUZAM), Batı Karadeniz'de yaşanan korkunç sel felaketinin ardından, bazı uydu görüntüleri paylaştı. Paylaşılan görüntülerin önceki halleriyle karşılaştırılması sonucu, selin arkada bıraktığı hasar ortaya çıkıyor.
UHUZAM Müdürü Prof. Dr. Mustafa Yanalak, "UHUZAM olarak yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleriyle sel felaketi sonrası oluşan hasarlar üzerine bir çalışma yaptık. Görüntülerde, sel felaketinin etkileri çok açık bir şekilde gördük. Sel felaketi Karadeniz’in farklı bölgelerinde oldu ancak en çok Bozkurt ve Abana bölgelerinde can kayıpları ve hasarlar oluştu." ifadelerini kullandı.
İşte UHUZAM'ın paylaştığı uydu görüntüleri:
Bunlar da ilginizi çekebilir