Deepfake 2017 yılında ortaya çıkmış ve bazı durumlarda oldukça korkunç olabilen bir teknoloji. Korkunç olmasının sebebi, insanların çok gerçekçi, sahte videolarını yapmanın çok kolay olması. Deepfake nedir? Deepfake'ten korkmalı mıyız? Deepfake videoları nasıl hazırlanır? Tüm sorularınızın yanıtı videomuzda. İyi seyirler...
Deepfake nedir?
Deepfake'ler mevcut bir görüntü veya videodaki bir kişinin başka birinin benzeriyle değiştirildiği sahte medyalardır. Sahte içerik oluşturma eylemi yeni olmasa da, derin sahtekarlıklar, daha kolay aldatabilecek görsel ve işitsel içeriği manipüle etmek veya oluşturmak için makine öğrenimi ve yapay zekadan güçlü tekniklerden yararlanır. Deepfake oluşturmak için kullanılan ana makine öğrenimi yöntemleri, derin öğrenmeye dayanır ve otomatik kodlayıcılar veya üretken rakip ağlar (GAN'lar) gibi üretken sinir ağı mimarilerinin eğitimini içerir.
Deepfake'ler, ünlülerin pornografik videoları, sahte haberler, aldatmacalar, zorbalık ve mali dolandırıcılık oluşturmadaki kullanımlarıyla dünya çapında dikkatleri üzerine topladı.
Ayrıca Deepfake'ler, otomatik kodlayıcı adı verilen bir tür sinir ağıyla işlenir. Bunlar, bir görüntüyü daha düşük boyutlu bir gizli uzaya indirgeyen bir kodlayıcı ve gizli temsilden görüntüyü yeniden oluşturan bir kod çözücüden oluşur. Bunun yanı sıra Deepfake'ler, bir kişiyi gizli alana kodlayan evrensel bir kodlayıcıya sahip olan mimarileri kullanır.
Mimariye yapılan popüler bir yükseltmeler, kod çözücüye üretken bir rakip ağ ekler. Bir GAN, bu durumda kod çözücüyü ve çekişmeli bir ilişkide bir ayrımcıyı eğitir. Oluşturucu, kaynak materyalin gizli temsilinden yeni görüntüler oluştururken, ayırt edici görüntünün oluşturulup oluşturulmadığını belirlemeye çalışır. Bu, oluşturucunun gerçekliği son derece iyi taklit eden görüntüler oluşturmasına neden olur, çünkü herhangi bir kusur ayrımcı tarafından yakalanır. Her iki algoritma da sıfır toplamlı bir oyunda sürekli olarak gelişir ve sürekli olarak geliştikleri için deepfake'lerle savaşmayı zorlaştırır.
Fotoğraf manipülasyonu veya bir anlamda Deepfake 19. yüzyılda geliştirildi ve bundan kısa süre sonra hareketli görüntülere uygulandı. Ayırca Deepfake teknolojisi, 20. yüzyılda istikrarlı bir şekilde ve dijital video ortamı ile daha da hızlı bir şekilde gelişmeye devam ediyor.
Deepfake teknolojisi, 1990'larda akademik kurumlardaki araştırmacılar tarafından ve daha sonra çevrimiçi topluluklardaki amatörler tarafından geliştirilmiştir