Filminden sonra animasyonu geliyor: Netflix, Minecraft animasyonu için çalışmalara başladı Filminden sonra animasyonu geliyor: Netflix, Minecraft animasyonu için çalışmalara başladı

Son günlerde Facebook’a ait bir mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp’tan kullanıcıları güvenlik konusunda tedirgin eden yeni bir karar geldi. Yeni gizlilik sözleşmesinde WhatsApp'ın, kullanıcı bilgilerini Facebook ile paylaşacak olması büyük tepki topladı. Sözleşmeyi kabul etmeyecek kullanıcılar için WhatsApp yerine alternatif olarak kullanabilecek uygulamalar neler?

     

Telegram

Birden fazla platform destekleyen, güvenli mesajlaşma, sesli ve görüntülü konuşma uygulama servisi Telegram WhatsApp'a alternatif olabilir. Rus programcısı Pavel Durov tarafından yapılmış ve kodlanmıştır. Telegram istemcileri hem mobil hem de masaüstü sistemleri için mevcut. Ağustos 2013'te kullanıma açılmıştır. Kullanıcılar birbirleri arasında mesaj, fotoğraf, video, ses kaydı, sticker ve 2 GB'a kadar veri paylaşımı yapabilirler. Telegram'ın kendine en çok güvendiği konu ise şifrelenen bilgilerinizin gizli kalması. Birçok dağıtım altyapı şirketiyle çalışan Telegram, verilerini farklı data sunucularında saklıyor. Geliştirici şirket ayrıca Kasım 2016'da Telegraph isminde, kullanıcıların farklı formattaki içerikler oluşturmalarını ve hikâye yazıp paylaşmalarını sağlayan ayrı bir uygulama hazırlamıştır.    

Signal

WhatsApp gizlilik sözleşmesinin politikaları yayınlanmasından sonra ünlü isimlerden tepkiler gecikmedi. Tesla ve SpaceX ile tanınan popüler girişimci Elon Musk tarafından önerilen uygulama ise Signal oldu. Şifreli bir sesli arama, görüntülü arama ve mesajlaşma uygulaması olan Signal uygulaması da dikkat çekti. Signal Vakfı ve Signal Messenger tarafından geliştirilmekte. İnternet üzerinden dosyaları, sesli mesajları, görselleri ve videoları kişiler arası veya grup mesajları şeklinde göndermek için kullanılır. Android sürümü, SMS uygulaması olarak da işlev görebilir. Bu arada Signal Vakfının en büyük misyonu ise ifade özgürlüğünü koruyan ve güvenli küresel iletişim sağlayan açık kaynaklı gizlilik teknolojisi geliştirmektir. Signal, kişisel bilgiler için standart cep telefon numaralarını kullanır ve diğer Signal kullanıcılarıyla tüm iletişimleri güvence altına almak için bilgilerini kriptolar. Kâr amacı gütmeyen Signal Vakfı, açılış fonu olarak 50 milyon dolar ile Şubat 2018'den beri çalışmalarını sürdürmektedir.    

BiP

Turkcell tarafından iOS ve Android kullanıcıları için geliştirilen Bip, tüm operatör abonelerini destekleyen mesajlaşma platformudur. Diğer uygulamalara nazaran çok daha eğlenceli duran BiP; kaybolan mesaj, caps yaratma, herkesle iletişim kurabilme, grup sohbetleri ve konum paylaşma, oyunlar, para transferi gibi bir çok özellikleri bünyesinde barındırıyor. Kaybolan mesaj özelliği ile kullanıcılar mesajlaşırken, mesajlarını belirlediği süre sonunda sohbet ekranından silinmesini sağlayabilirler.    

Viber

Rakuten Viber veya kısaca Viber, Android, iOS, Microsoft Windows, macOS ve Linux platformları için ücretsiz olarak sağlanan, Japon çokuluslu şirket Rakuten tarafından işletilen, IP üzerinden ses ve anlık mesajlaşma yazılım uygulamasıdır. Kullanıcılar bir cep telefonu numarasıyla kaydedilir ve tanımlanır, ancak hizmete mobil bağlantıya ihtiyaç duymadan masaüstü platformlarından da erişim sağlanabilir. Anlık mesajlaşmaya ek olarak, kullanıcıların görüntü ve video kayıtları gibi ortamları paylaşmasına olanak tanır ve ayrıca Viber Out adlı ücretli uluslararası sabit hat ve mobil arama hizmeti sağlar. 2018 itibariyle, ağda bir milyardan fazla kayıtlı kullanıcısı bulunmaktadır.    

iMessage

iMessage, Apple Inc. tarafından geliştirilen ve 2011'de piyasaya sürülen bir mesajlaşma hizmetidir. iMessage, yalnızca Apple platformlarında desteklenir. Apple platformlarında bulunan iMessage'ın özellikleri arasında metin, resim, video ve belge gönderme; teslimat ve okundu bilgisi. MacOS dışındaki tüm platformlarda hizmet, konum verilerinin ve çıkartmaların gönderilmesine de izin verir. 2011'de iOS'ta kullanıma sunulan iMessage, 2012'de macOS'a kullanılmaya başladı. 2020'de Apple, konum paylaşımı ve mesaj efektleri de dahil olmak üzere daha önce Mac'te bulunmayan bazı özellikleri ekleyen macOS bir sürümünü yayımladı.    

Wechat

WeChat Tencent tarafından geliştirilen çok amaçlı mesajlaşma, sosyal medya ve mobil ödeme uygulamasıdır. İlk olarak 2011'de piyasaya sürülen bu uygulama, 1 milyardan fazla aylık aktif kullanıcısı olan, 2018'de dünyanın en büyük bağımsız mobil uygulaması oldu. WeChat, geniş işlev yelpazesi nedeniyle Çin'in "her şey için uygulaması" ve bir "en iyi uygulama" olarak tanımlandı. WeChat, metin mesajlaşma, bekletme sesli mesajlaşma, yayın yapma, mesajlaşma, video konferans, video oyunları oynama, fotoğraf, video, konum paylaşımı gibi birçok özellik sağlar.  
Editör: Megabayt Haber