Meta tarafından geliştirilen Llama dil modeli rekor kırdı! Meta tarafından geliştirilen Llama dil modeli rekor kırdı!
Looking Glass isimli bir şirket, yeni holografik resim teknolojisi ile adeta 3 boyutlu GIF 'ler yarattı. Bu yeni holografik resim teknolojisi hali hazırda bulunan holografik görsel formatlarına göre çok daha kullanışlı ve yakın zamanda tüm internette karşımızda bu görselleri görme ihtimalimiz çok yüksek. 1987 yılının Haziran ayında CompuServe şirketi çalışanlarından Stephen Wilhite tarafından keşfedilen hareketli resim formatı GIF, o günden bu yana internetin vazgeçilmezlerinden. GIF'ın yaratılmasının 35 yıl sonrasında ise yine GIF kadar büyük çapta etki yaratabilecek bir görsel formatı tanıtıldı. Looking Glass isimli şirketin tanıttığı yeni görsel formatı sayesinde 3 boyutlu holografik görseller oluşturulabilecek ve en az GIF formatı kadar pratik olacak. Şimdi bu görsellere bir örneği aşağı kısma bırakalım: Üç boyutlu görmek için buraya tıklayın: https://host.glass/view?shortcode=634 Yukarıda da gördüğünüz gibi Looking Glass'ın yeni görsel formatı ile, özel efektler, üç boyutlu modeller, NFT'ler ve oyunlardan ekran görüntüleri gibi birçok materiyal, iki boyutlu olmaktan çıkıp üç boyutlu olarak size gösterilecek. Muhtemelen yakın zamanda hızla yaygınlaşması beklenen bu yeni 3 boyutlu holografik görselleri görebilmek için herhangi bir ekstra yazılıma ya da eklentiye de gerek yok. Aşağıda bir başka örneği görebilirsiniz: Üç boyutlu görmek için buraya tıklayın: https://host.glass/view?shortcode=805

Yeni görsel türünün ismi "Blocks"

Looking Glass'ın yeni resim teknolojisinin ismi ise "Blocks". Bu görsellerdeki resimleri PC'de fare imlecini hareket ettirerek, mobilde ise parmağımızı görselin üzerinde gezdirerek 3 boyutlu şekilde görebiliyoruz. Tüm bunlara ekstra olarak, görseller sanal gerçeklik gözlüğü üzerinden tarayıcıya girerek açılmasıyla sanal bir odaya da aktarılabiliyor. Bu üç boyutlu algıyı yaratabilmek için tıpkı GIF'lerde olduğu gibi görsel farklı farklı karelerden oluşturulmuş durumda. Her bir Block, en fazla 100 adet sahnenin renderlanmasıyla oluşturulmuş durumda. Bu sahnelerin birleştirilmesiyle de ortaya 3 boyutlu bir materyal çıkıyor.

Yeni teknolojinin eksi yanları neler?

Blocks adını verdiğimiz bu 3 boyutlu sahneler, 100 gibi oldukça fazla 3 boyutlu sahnenin renderını içerdiği için boyut olarak biraz büyük kalabiliyor. 100'den fazla resmin tek bir görselde kullanılması sonucu görselin kalitesine göre boyut 2 ila 50 MB arasında değişebiliyor. Bu nedenle henüz intette standart olarak kullanılması için biraz erken diyebiliriz. Boyutların büyük olması yükleme sürelerinin uzamasına neden olacağı için Intagram ya da Twitter gibi sosyal medya platformlarında bu formatı yakın zamanda görme şansımız oldukça düşük. Bununla birlikte optimizasyon problemleri ile de karılaşabildiğimiz format, bazı kullanıcılarda hareket ettirirken "kasma" gibi sorunlara neden olabiliyor. Burada da kullanıcıların kullandığı cihazın donanımı ve web tarayıcı faktörleri devreye giriyor. İşte 3 boyutlu görsellere bir örnek daha: Üç boyutlu görmek için buraya tıklayın: https://host.glass/view?shortcode=381 Blocks formatının en önemli özelliği HTML konteyneri içinde olması ve tek bir bağlantı ile ekstra bir yazılıma gerek duyulmadan paylaşılabilmesi ve görüntülenebilmesi. Örnek vermek gerekirse aşağıdaki elinde büyüteç tutan kız görselini direkt olarak bir sayfaya ekleyebilirsiniz yada https://host.glass/view?shortcode=806 linki üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Şirket, yeni teknolojisi için bir pilot program başlattı ve bu program kapsamında Blender, Unity ve Unreal Engine üzerinde herhangi bir tasarım yapan ve programa kaydolan her sanatçının görselini birer Block’a çevirme imkânı sundu. Şirket, ilerleyen zamanlarda destek verilen programların sayısını artıracağını belirtti.
Editör: Megabayt Haber