Hediye Nur istedi Başkan Yalçın yaptı Hediye Nur istedi Başkan Yalçın yaptı
E-Ticaret piyasasında haksız rekabetin önüne geçmek adına hükümet harekete geçti. Hükümetin e-Ticaret üzerine yoğunlaştığı bu yeni kanun taslağı, pazaryerlerinin iki kez düşünmesini sağlayacak yetkiler içeriyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gelen 15 maddelik yasa protokolü ile birlikte e-Ticaret sistemi baştan düzenlenecek. İşte detaylar... Bu gün itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı (TBMM) tarafından alınan 15 maddelik e- Ticaret yasası ile e-Ticaret konusu üzerinde bir çalışma gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bu alınacak yasa kararının başlıca nedeni ise ticaret alanında tekelleşmenin ve haksız rekabetin önüne geçebilmek ve vatandaşın bu durumdan zarar görmesini engellemek. Ayrıca TBMM Başkanlığına sunulan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, e-Ticaret sektörüne girmeye çalışan vatandaşların işlerini daha kolay hale getirecek gibi görünüyor. Ticaret platformu sahiplerine lisans zorunluluğu getiriliyor Yeni kanuna göre artık e-ticaret platformu kurmak düşünüldüğü kadar kolay olmayacak. Belirtilene göre net işlem hacmi 10 milyar Türk lirasının, iptal ve iadeler hariç işlem sayısı 100 bin adedin üzerinde olan ticaret siteleri, artık elektronik ticaret lisansı almak zorunda kalacaklar. Bahsi geçen lisans maddesi, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla geçerli olacak. Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı tarafından satış fiyatında tek taraflı değişiklik yapılması dahil olmak üzere, elektronik ticaret hizmet sağlayıcının kampanyalı mal veya hizmet satışına zorlanması.
  • Elektronik ticaret hizmet sağlayıcıyla olan ticari ilişkinin koşullarının, yazılı şekilde veya elektronik ortamda yapılan aracılık sözleşmesiyle belirlenmemesi ya da bu sözleşmenin açık, anlaşılır ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcı tarafından kolay erişilebilir olmasının sağlanmaması.
  • Mal veya hizmet satışı karşılığında elektronik ticaret hizmet sağlayıcıya yapılması gereken ödemenin, en geç satış bedelinin elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının tasarrufuna girdiği ve siparişin alıcıya ulaştığı tarihten itibaren 5 iş günü içinde eksiksiz yapılmaması.
  • Elektronik ticaret hizmet sağlayıcının aleyhine olacak şekilde aracılık sözleşmesi hükümlerinde geçmişe yönelik veya tek taraflı değişiklik yapılması ya da buna imkan sağlayan herhangi bir hükme aracılık sözleşmesinde yer verilmesi.
  • Herhangi bir hizmet verilmediği veya verilen hizmetin türü ve hizmet bedelinin tutar ya da oranı aracılık sözleşmesinde belirtilmediği halde elektronik ticaret hizmet sağlayıcıdan bedel alınması.
Ayrıca 15 maddelik teklife göre, bireysel emeklilik, bankacılık, sigortacılık, seyahat acenteliği, sivil havacılık, sermaye piyasası ve ödeme hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren şirketler, e-Ticaret hizmet sağlayıcısı olarak tanınmayacak.

Yeni e-Ticaret yasası ile keyfe göre indirim ve fiyat artışı yapamayacak!

Satış platformları, satış gerçekleştiren kullanıcıların 100 liraya sattıkları bir ürünü 'indirimli' olarak listeleyip 90 liradan satarak, aradaki farkı satıcıya ödeyebiliyorlardı. Ancak bu yeni tasarı ile platformlar satıcı bilgisi dışında herhangi bir kampanya gerçekleştiremeyecekler. Aracı kurumlar, bundan sonraki süreçte platformdaki fiyatları daha yakından takip edecek. Eğer haksız rekabete neden olan bir durumla karşı karşıya gelinirse yetkililer konu hakkında harekete geçecek. Aksi takdirde 10 bin TL'den 100 bin TL'ye kadar varan idari para cezaları kesilecek. Ayrıca aracıların kendilerine ait diğer platformların reklamını yapması durumunda ise 20 milyon TL'ye kadar para cezasına maruz kalacak. Değerli düşüncelerinizi biz Megabayt ekibiyle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
Editör: Megabayt Haber