Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete'de duyurulan yeni e-ticaret kanundan yasası, sektördeki tüm kuralları baştan tasarlayacak. 7 Temmuz 2022'de Resmi Gazete'de yayımlanan 7416 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi yasası hakkında yeni bir gelişme yaşandı. Ticaret Bakanlığı, bu yasanın nasıl uygulanacağın ve takip edilecek tüm adımları anlattığı yönetmeliği paylaştı.

eticaret (1)-1

OpenAI, aktif kullanıcı sayısını ikiye katladı OpenAI, aktif kullanıcı sayısını ikiye katladı

Yeni e-ticaret yönetmenliği sektörü tamamen değiştirecek

Resmi Gazete'nin bugünkü (29.12.2022) sayısında yer alan 'Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik' bilgilendirilmesi 1 Ocak 2023 itibariyle kanuna taşınacak yeni e-ticaret sisteminin tüm detaylarını teker teker açıkladı. Dokuz bölümden oluşan e-ticaret yönetmeliği, elektronik ticaret platformları ile e-ticaret yapan kişi ve şirketleri doğrudan ilgilendirecek. Tüketiciye verilecek bilgiden lisans uygulamasına kadar her kategoride açıklama yapan yönetmenlik. e-ticaretin kurallarını baştan yazan kanunun nasıl takip edileceği ve neler yapılacağı detaylıca açıklandı.

eticaret (1)

Yeni e-ticaret yönetmenliğine buradan göz atabilirsiniz.

Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcı ve Elektronik Ticaret Hizmet Sağlayıcılar Hakkında Yönetmelik'te yer alan maddeler:

  • Bilgi verme ve sipariş süreçleri
  • Hukuka aykırı içerik ve haksız ticari uygulamalar ile ilgili alınması gereken tedbirler
  • Telif anlaşmazlıklarında yapılması gerekenler
  • Aracılık sözleşmeleri
  • Hem e-ticaret erbaplarının hem de platformların yükümlülükleri
  • Reklam ve indirim bütçeleri ile ilgili uygulamalar
  • 1 Ocak 2025 itibarıyla uygulanacak elektronik ticaret lisansı sürecinin nasıl işleyeceği

eticaret (2)-1

7416 sayılı kanunu yüzünden dava veya ceza yemek istemeyen tüm e-ticaret platformlarının, yönetmelikte yer alan hususları tek tek inceleyip, bulunan eksikleri acilen gidermesi gerekiyor yoksa, 1 Ocak 2023'ten sonra yapılacak şikayetler için cezai yaptırımlara tutulabilir.

Editör: Enes Sapmaz