YouTube'un Shorts içerik oluşturucuları için uzun zamandır beklenen gelir paylaşım programı neredeyse hazır. 10 Ocak'tan itibaren şirket, içerik oluşturucuların Shorts görüntülemelerinden reklam payı geliri elde etmeye başlayabilecekleri yeni bir İş Ortağı Programı sözleşmesini kullanıma almaya başlatıyor.

YouTube tarafından paylaşılan bilgilere göre, içerik oluşturucularının yeni İş Ortağı Programı şartlarını kabul etmek için 10 Temmuz'a kadar süreleri var. Değişikliğin bir parçası olarak şirket, içerik oluşturuculara YouTube'da nasıl para kazanacakları konusunda daha fazla esneklik sağlamak için yeni "Para Kazanma Modülleri" de kullanıma sunacak. Ancak şirket, platformda tam kazanç potansiyelinizi ortaya çıkarmak için tüm anlaşmaları kabul etmeniz gerektiğini vurguluyor.

YouTube Music, mırıldanma özelliğini tanıttı YouTube Music, mırıldanma özelliğini tanıttı

shorts youtube (4)

Daha önce duyurulduğu üzere, 90 günlük bir süre içinde en az 1.000 aboneye ve Shorts'ta 10 milyonun üzerinde izlenmeye sahip içerik oluşturucular İş Ortağı Programı'na başvurabilecek. Ayrıca bu şartlardan daha sonra yeni "Shorts Para Kazanma Modülü"nü kabul etmeleri gerekecek.

Shorts gelir paylaşımı kullanıma sunulurken YouTube, 100 milyon dolarlık içerik oluşturucu fonunun kullanımdan kaldırıldığını belirtiyor. Ancak şirket, fon alıcılarının çoğunun gelir paylaşımı yoluyla fondan kazandıklarından daha fazla parayı şirkete kazandırmasını bekliyor.

[youtube-video]https://youtu.be/jf3nzOY-QO0[/youtube-video]

Yeni anlaşma çerçevesinde artık YouTube kullanıcıları Shorts izledikçe şirket, Shorts beslemesindeki klipler arasında bazı reklamlarla karşılaşacak. YouTube, bu reklamlardan elde edilen paranın, şirketin her ayın sonunda paylaşacağı ortak bir havuz aracılığıyla müzik lisanslama şirketlerine ve içerik oluşturuculara ödeme yapmaya gideceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra içerik oluşturucu havuzuna ne kadar para toplanacağı, içerik oluşturucuların Shorts'larında yer verdiği müzik parçası sayısına bağlı olacak. Müziksiz bir klip yüklerseniz o videoyla ilişkili tüm gelir içerik oluşturucu havuzunda toplanacak. Eğer tersine, tek şarkılı bir Shorts yüklenme durumu söz konusu olduğunda, ilgili gelirin üçte biri lisans ödemesine gidecek.

youtube-4

Her şey halledildikten sonra YouTube, içerik oluşturucu fonunun nasıl dağıtılacağını belirlemek için bazı parametreleri gözden geçirecek. Şirket, fonu içerik oluşturucunun toplam Shorts görüntülemelerindeki payına göre dağıtacak. YouTube daha sonra yüzde 55'lik gelir kesintisinde bulunacak ve paydan geriye kalanın yüzde 45'ini içerik üreticilerine iletecek İçerik Oluşturucu Havuzuna katkınız ayda 1.000 ABD dolarıysa, her şey söylenip yapıldığında 450 ABD doları alırsınız.

Editör: Enes Sapmaz