Z Kuşağı, internetin derinliklerinde gezinmekten ve uygulamaları kullanmaktan akıllı telefonlarında fotoğraf düzenlemeye kadar belirli teknolojik bilgi birikimiyle hayata giriş yapıyor. Fakat konu bir tarayıcı, yazıcı hatta bir bilgisayarda dosya sistemi kullanmaya gelince, birçoğu bu konuda pek de başarılı değil. Bu özellikle de iş hayatında öne dikkat çeken bir durum haline geliyor.

The Guardian, iş yerlerinin hala en çok kullanılan ve hala en çok güvenilen teknolojilerinin birçoğunun Z Kuşağı daha doğmadna önce kullanılmaya başlayan teknolojiler olduğunu söylüyor. Virginia Üniversitesi'nde eğitim doçenti Sarah Dexter gazeteye verdiği demeçte, "Çocukların bir bilgi çağında doğdukları ve bunların hepsinin sezgisel olarak onlara geldiğine dair bir efsane var. Ama bu gerçekçi değil. Nasıl yapacakları hiç öğretilmemişse, bir şeyi yazıcıdan çıkaracaklarını bilebilirler?" dedi.

teenager-technology-millennial-community-cellphone-smartphones-millenial_f4437d58-d630-11e9-ab55-f69b78c5f02d

Her yaştan oyunsever Gaming İstanbul’da buluştu Her yaştan oyunsever Gaming İstanbul’da buluştu

YAZICI KULLANMAK, TİKTOK KULLANMAKTAN DAHA ZOR GELİYOR

Örneğin, 25 yaşındaki New York'lu Garrett Bemiller, The Guardian'a ofisinde bir fotokopi makinesinin onu şaşırttığını itiraf etti:

"Sürekli boş bir sayfa olarak çıkıyordu ve çalışması için kağıdı makineye baş aşağı yerleştirmem gerektiğini anlamak için çok uğraşmam gerekti"

The Verge'in 2021'de yaptığı haberde de bildirildiği gibi, astrofizik öğrencileri bile dosya klasörleri, dizinler gibi kavramlarla ilgili biraz zorlanıyor. Ne de olsa, bilgisayarınızın arama işlevlerini kullanabilecekken neden biraz dolaşasınız ki? Hızlı bir Google araması sizi aradığınız cevaba bir saniyeden kısa bir süre içinde kolayca ulaştırabilir.

Bu günlerde tartışma haline gelen bu fenomene 'teknoloji utancı' adı veriliyor. HP, Kasım ayında yapılan bir ankete göre, temel bir yanlış muhakemenin sonucu olarak, gençlerin yaşlı meslektaşlarına kıyasla on kat daha fazla 'teknoloji utancı' hissettiğini ortaya koydu.

Z kuşağının kendisini ofis hayatına yeterince hazır hissetmediğine dair pek çok kanıt var. Geçen yıl, bir LaSalle Network anketi  , yeni mezunların işgücüne başarılı bir şekilde girmek için teknik becerilere sahip olmadıklarını ortaya çıkardı.

Bir de erişilebilirlik konusunda çıtayı yükselten sosyal medya var.

TikTok'u kurumsal hayat hakkında videolar yapan içerik yaratıcısı Max Simon, The Guardian'a "TikTok kullanmayı öğrenmek beş saniye sürüyor. Bir yazıcıda olduğu gibi bir talimat kitabına ihtiyacınız yok." dedi.

Durum böyle olsa bile, Z Kuşağı'nın avantajı, diğer jenerasyonlara göre teknolojiye daha hızlı uyum sağlayabilmeleri. Bu nedenle de temel teknoloji konusunda yetersiz olsalar bile çabucak uyum sağlayabilecekler.