1049 beygirlik yer uçağı: Mercedes-AMG One
Alman otomotiv devi Mercedes'in 2017 yılında konsept olarak tanıttığı hiper otomobil Merced...
Mercedes'in 2017 yılında konsept olarak tanıttığı hiper otomobil Mercedes-AMG One, artık normal üretime de geçti. 1049 beygirlik hibrit bir sisteme sahip olan araç aktif aerodinamik unsurlar ile tam bir yer uçağı.
Mercedes-AMG One, 5 yıl önce konsept bir otomobil olarak karşımıza çıkmıştı. Şimdi ise ilk kez üretim gövdesiyle tanıtıldı. 1049 beygir güç üreten hibrit bir motora sahip olan Mercedes-AMG One, Formula 1 araçlarında kullanılan mekanik ve aerodinamik özelliklerden esinlenilmiş.
Yer uçağı olarak tanımlayabileceğimiz Mercedes-AMG One, ortadan motorlu bir araç. Formula 1 benzeri 1.6 litre V6 motoru elektrikli turboya sahip ve tam 11.000 devir çevirebiliyor. Bu içten yanmalı motor yalnızken 566 beygir güç üretiyor ancak araçta buna ek olarak dört adet de elektrikli motor mevcut. Krank mili üzerindeki motor 161 beygir, turboşarj üzerindeki motor da 121 beygir ve ön aks üzerindeki iki elektrikli motor da toplamda 322 beygir güç üretiyor.
Mercedes'ten yapılan açıklamaya göre, elektrikli motorların düşük devirde daha fazla tork üretebilmesi sayesinde, söz konusu sistem, atmosferik V8'den daha iyi performans veriyor.
Mercedes-AMG One'ın arka aksı, direksiyona entegre kulakçıklarla manuel olarak kontrol edilebilen 7 ileri şanzıman ve diferansiyel kilidiyle birlikte hibrit düzene sahip. Ön aks ise özel olarak bir çift elektrik motorundan güç alıyor. Tamamen değişken dört tekerden çekiş sistemi AMG Performance 4Matic+ ve ön akstaki tork yönlendirme sistemi araca olabilecek en iyi çekiş performansını sağlıyor.
Aracın yavaşlaması sırasında öndeki elektrikli motorlar %80'e kadar enerji geri kazanımı sağlıyor. 8.4 kWsa kapasiteye sahip batarya sayesinde araç, 18.1 kilometre sadece elektrikli sürüş sağlıyor. Bu batarya 3.7 kW entegre şarj cihazı ile doldurulabiliyor.
Mercedes-AMG One, altı farklı sürüş moduna sahip. Bunlar: Race Safe, Race, EV, Race Plus, Strat 2 ve Individual
EV modu: Saf eletrikli sürüş için kullanılıyor
Race Safe modu: Elektrik motora öncelik veren normal sürüş
Strat 2 modu: Pistler için uyumlu maksimum güç ve en agresif şasi ayarı
Araçtaki Race Start özelliği ile aracın 0-200 km/s hızlanması 7 saniye. Maksimum hız ise 352 km/s ile sınırlandırılmış durumda.
Mercedes-AMG, karbon fiber monokok şasiyi temel alıyor bu sayede oldukça hafif bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Ayarlanabilir coilover süspansiyon ile Comfort, Sport ve Sport+ süspansiyon modları mevcut.
Otomobilin dış tasarımı 2017 yılında tanıtılan konsept tasarımıyla aynı diyebiliriz. tavandaki hava girişleri arkaya gidildikçe yüzgeç şeklini alıyor. Bu tasarımı son dönemde birçok süper otomobilde görüyoruz. Ön çamurluklarda panjur şeklinde aktif kapakçıklar var. Aracın kapıları yukarıya doğru açılıyor ve aktif bir arka spoilera sahip.
Devasa bir difüzöre sahip olan araçta, konsept tasarımdan farklı olarak çıkarılabilir karbon fiber motor kapakları ve daha büyük yan aynalar kullanılmış.
Konsept tasarım ile en büyük fark ise modele özel 10 kollu dövme alüminyum jantlar. Jantların üzerinde aerodinamik karbon fiber kapak mevcut.
Bunlar da ilginizi çekebilir