Lahitin içini detaylı olarak araştırmak isteyen bilim insanları, CT taraması ile mücevher ile kaplı tabutun içinde ne yattığını araştırdılar.

Tabutun içinde genç bir çocuğun mumyası olduğunu düşünen araştırmacılar, çocuk hakkında bilgi edinmek ve 2.300 yıldan beri korunmayı başarmış gencin lahitini açmak zorunda kalmadan araştırmaya koyuldular.

Radyoloji profesörü Sahar Saleem liderliğindeki Kahire Üniversitesi ekibi, çocuğun zengin bir aileden gelmesinin gerektiğini keşfetti, çünkü genç gömüldüğünde, üzerinde toplamda 49 adet mücevherli muska bulunuyordu. Ayrıca, mumyalanmış çocuğun bir Mısırlı olmadığını da sünnetsiz olmamasını keşfetmelerinden ardından öğrendiler.

Sünneti bir kenara bırakcak ve kıymetli tılsımlara dönecek olursak, bu konu hakkında radyoloji uzmanı Saleem şunları söyledi: “Birçoğu altından, bir kısmı da yarı değerli taşlardan, pişmiş kilden veya fayanstan yapılmış. Amaçları bedeni korumak ve ahirette ona canlılık kazandırmaktı.”

"Mücevheratlar, sargıların kıvrımları arasında ve mumyanın vücut boşluğunun içinde üç sütunun benzersiz bir düzenlemesiyle güzel bir şekilde stilize edilerek yerleştirilmiş." diye de ekledi.

"Tılsımlar arasında Horus'un gözü, bok böceği, 'Ufkun Akhet'i muskası, plasenta, İsis'in düğümü ve diğerleri bulunuyor."

'Altın Çocuk' lakaplı mumya, 1916'da Güney Mısır'da MÖ 332'den MÖ 30'a kadar kullanılan bir mezarlıkta bulundu. O zamandan beri Kahire'deki Mısır Müzesi'nin bodrum katında bilim insanları tarafından hiçbir şekilde incelenmemiş olarak duruyordu. Detaylı CT taramaları sayesinde, kemik kaynaşması ve ağzında yirmilik dişlerin olmaması nedeniyle çocuğun 14 ila 15 yaşları arasında olduğunu tahmin edildi. Ayrıca sünnetsiz olduğunu da öğrendiler.

mumya (2)

Bu durum biliim insanlarına oldukça ilginç geldi, çünkü Mısırlı erkek çocuklar genellikle 13 yaşlarında sünnet ediliyordu, bu da onun Mısırlı olmadığını ve potansiyel olarak Mısır cenaze uygulamalarını benimseyen başka insan topluluklarından geldiğini gösteriyor.

Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı

Kahire'deki Amerikan Üniversitesi Mısır Bilimi başkanı Profesör Salima Ikram, "Sünnet olmaması ilginç, çünkü bize onun etnik kökeni hakkında bir şeyler söyleyebilir. Mısırlılar genellikle 13 yaşından önce sünnet olma eğilimindeydiler.

"Yabancıların Mısır cenaze törenlerini benimsediğini düşündürebilir ve biz bu tarz davranışları Perslerin yaptığını biliyoruz. Bu çocuk, herhangi bir yerden gelmiş olabilir.

"Muhtemelen Yahudi olmadığını söyleyebiliriz."

İkram, taramaların araştırmalarına getirebildiği ayrıntı düzeyine hayran kalarak şu sözleri söyledi "Bu düzeyde ayrıntıyla bir çalışma yapmak çok güzel. Mısırbilimcilerin eski insanların yaşamlarını, dini ve kültürel inançlarını daha iyi anlamaları için daha büyük bir veri kümesi oluşturmanın bir parçası oluyor.”

Editör: Enes Sapmaz