Keşfedilen bu taşlaşmış yumurta, Kretase döneminde günümüz Hindistan'ında yaygın olan bir titanozorlar ait bir "agatize edilmiş" yumurta olduğu ortaya çıktı.
Mineraloji küratörü Robin Hansen, 140 yıl önce bulunan örneği dinozor uzmanları Paul Barrett ve Susannah Maidment'a götürdü. Grup, akik örneğinin doğru boyutta ve şekilde bir dinozor yumurtası olabileceği konusunda hemfikir oldu ve mineralin dış yapısının yumurta dokusunu andırdığı sonucuna vardı. Dahası, örneğin dış kenarları, yaklaşık 15 santimetre genişliğindeki diğer akik taşlarına benzer bir şekilde şekillendirilmiş nesnelerle çevriliydi ve bunlar bir yumurtlama kabı gibi görünüyordu.
Araştırmalar sonucunda bilim insanları örnek hakkında şunları söyledi: “Bu örnek, müze koleksiyonlarının neden bu kadar değerli olduğunu gösteriyor. Örnek, 1883'te o zamanlar mevcut bilimsel bilgilere göre doğru şekilde bir akik olarak sınıflandırılmış ve kataloglanmıştı... Ancak şimdi, örneğin daha özel bir şey olduğunu anladık - akik, bu küresel yapıyı oluşturdu ve dinozor yumurtası olduğunu keşfettik.”
Titanozorlar, tarihteki en büyük kara hayvanlarından biri olmalarına rağmen, boyutlarına oranla küçük yumurtalara sahipti. Bu durum, canlıların daha büyük bir yavru yerine birçok küçük yumurta üretmesiyle açıklanabilir.
Müze açıklamasına göre, agatize yumurta muhtemelen bölgedeki volkanik faaliyetler nedeniyle oluştu: “Yumurtalar, bırakıldıktan kısa bir süre sonra volkanik patlamalarla kaplanmış olabilir ve silikat açısından zengin su, korunmuş yumurta kabuklarına sızarak akik oluşmasına neden olmuş olabilir.”