Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor! Yapay zekalı bilim insanı: Kendi kendine bilimsel keşif yapabildiği iddia ediliyor!
Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) 2031 yılında imha edileceğini açıkladı. Planlara göre 445 tonluk ISS 2031 yılında artık kullanılmayacak. Peki NASA bu dev istasyonu nasıl yok edecek? NASA, 1998 yılında hizmete başlayan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun 2031 yılına kadar kullanılacağını ve daha sonrasında yok edileceğini duyurdu. 150 milyon dolara mal olan ve 445 ton ağırlığındaki ISS, Pasifik Okyanusu'nun güneyindeki 'uzay aracı mezarlığı' diye bilinen ıssız bir bölgeye düşürülecek. NASA tarafından yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, uzay araştırmalarının geleceğine yönelik planlamaya devam ederken Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) operasyonlarını 2030’a kadar uzatmayı taahhüt ettiği vurgulandı. İstasyonun direktörü Robyn Gatens, “ISS, çığır açan bir bilimsel platform olarak üçüncü ve en üretken on yılına giriyor” dedi. ”

Güney Pasifik Okyanusuna düşürülecek

1998’de inşaatına başlanan 109 metrelik istasyonun parçaları,”hiçliğin ortası”nın somutlaşmış hali olarak kabul edilen bir uzay çöplüğü olan Point Nemo’nun çevresine bırakılacak. Point Nemo, Güney Pasifik Okyanusu’nda Pitcairn Adaları yakınlarında yer alıyor. 1979’da yörüngeden çıkarılan ilk ABD uzay istasyonu Skylab ve 2001’de imha edilen Mir uzay istasyonu da dahil olmak üzere bir dizi başka uzay araçlarının enkazı da burada bulunuyor. Bu bölgenin, Jules Verne’in Denizler Altında Yirmi Bin Fersah kitabında maceraperest Kaptan Nemo’dan esinlenen Point Nemo adını aldığı belirtildi.

Canlılara zarar vermeyecek

İstasyonda şu anda ABD, Rusya, Japonya, Kanada ve Avrupa Uzay Ajansı’nın astronotları görev alıyor. İstasyon devreden çıkarıldıktan sonra ülkelerin kendi istasyonlarını kuracağı düşünülüyor. Biden yönetiminin, istasyonun operasyonel ömrünü 2030’a kadar uzatacağını onaylamasından bir ay sonra ise imha işlemlerine başlanılması bekleniyor. Planlamaya göre, önce istasyonun yörüngedeki irtifası yavaşça azaltılacak. İstasyon alçaldıkça atmosfer de yoğunlaşacak. Yörüngeden çıkmadan önce, mürettebatsız uzay aracı fırlatılacak. Son aşamada ise canlılara zarar vermeyecek şekilde okyanusta ıssız bir alana düşmesini sağlanacak.
Editör: Megabayt Haber