MWC 758c olarak adlandırılan ötegezegen, güneşimizin oluşumundan bu yana geçen 4,5 milyar yılın sadece bir bölümü olan, yalnızca birkaç milyon yıllık bir yıldızın etrafında dönüyor. Gezegen, kızılötesi spektrum da dahil olmak üzere uzun dalga boylarında ışığı gözlemleyebilen iki adet 8,4 metrelik ayna kullanan UArizona'nın Büyük Dürbün Teleskop Girişimölçeri kullanılarak gözlemlendi.

Araştırmacılar Perşembe günü bir basın açıklamasında, "Ögegezegenin Jüpiter'in kütlesinin en az iki katı olduğu tahmin edilse de, beklenmedik kırmızı rengi nedeniyle diğer teleskoplar tarafından görülemiyordu." dedi.

Çalışmanın ortak yazarı Steve Ertel, LBTI'nin NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu ile benzer ilkeleri kullandığını söyledi. Yıldızın genç yaşı, tipik olarak uzaya sızan, yıldız tarafından emilen veya milyonlarca yıl boyunca gezegenlere dönüşen protogezegensel bir gaz ve toz diskinin varlığından anlaşılıyor.

Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı Bilim insanları, sinek beyninin tamamını haritalandırmayı başardı

Yıldızın etrafındaki sarmal kollar ilk olarak 2013 yılında keşfedildi ve bu, astronomları sarmal kolların gezegenlerin oluşumunun bir sonucu olduğu konusunda spekülasyon yapmaya sevk etti. UArizona'nın Steward Gözlemevi'nden çalışmanın baş yazarı Kevin Wagner, "Çalışmamız, bu sarmal kolların dev gezegenlerden kaynaklandığına dair sağlam bir kanıt ortaya koyuyor" dedi.

Araştırmacılar, keşfin kendi güneş sistemimizin oluşumuna bir pencere açtığını söylüyor. Wagner, "Bu sistemi, kendi güneş sistemimizin ömrü boyunca nasıl %1'den daha az göründüğünün bir benzetmesi olarak düşünüyorum" dedi.

Wagner, "Bu yeni gezegene ilişkin gözlemimiz, dev gezegenlerin erkenden oluştuğu, doğum ortamlarından kütle biriktirdiği ve ardından diğer, daha küçük gezegenlerin oluşması için sonraki ortamı kütleçekimsel olarak değiştirdiği fikrini daha da destekliyor" diye devam etti.

Gökbilimciler tarafından gözlemlenen yaklaşık 30 protogezegen diskinden yaklaşık üçte biri, MWC 758c yakınında gözlemlenenlere benzer sarmal kollara sahiptir. Wanger, James Webb Uzay Teleskobu'nun benzer genç gezegenleri keşfetmeye yardımcı olacağını umuyor.

Ocak ayında, Laurel, Md.'deki Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'ndaki araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu'nun Dünya'ya benzer boyutta bir ötegezegen keşfettiğini duyurdu.

Editör: Enes Sapmaz