6G teknolojisiyle birlikte hayatımıza girecek olan terahertz dalgalarının beklenmedik bir etkisi ortaya çıktı. Çinli bilim insanları 6G teknolojisinde kullanılan terahertz dalgalarının beyin hücrelerinde önemli bir etkisi olduğunu keşfetti. 

Deneyler fareler üzerinde gerçekleştirildi ve küçük bir terahertz radyasyonunun beyindeki nöronların büyümesini uyaran belirli proteinlerin üretimini artırdığı fark edildi. Deneyde radyasyona maruz kalan nöronların zarar görmediği belirtiliyor. Ancak 6G dalgalarının beyin üzerindeki etkisi ile ilgili endişeler ortaya çıkmış oldu. Araştırmacılar bu konuyla ilgili daha detaylı araştırmalar yapmaya devam edecek. 0,3 ila 3 terahertz arasında değişen geniş frekanslara sahip 100 mikrowatt darbe radyasyonuna üç dakikalık bir maruziyetten sonra, fare nöronlarını içeren Petri kabında normalden yaklaşık yüzde 150 daha hızlı büyüme gözlemlendi.

Çalışmanın önde gelen bilim adamı Li Xiaoli, geçen ay hakemli dergi Acta Physica Sinica'da yayınlanan bir makalede, "Terahertz radyasyon protokolünün güvenliği en büyük endişe kaynağı" diyor.

Günümüzde kullandığımız 5G teknolojisinde milimetre dalgaları (MMW) kullanılıyor ve 6G'de kullanılan terahertz dalgaları 5G'ye daha yüksek fransa sahip. 

6G dalgaları beyin sıcaklığında artışa da neden oluyor

Bilim insanlarının bu araştırmasının ardından akıllara 2009 yılında Rusya Bilimler Akademisi tarafından yapılan diğer bir araştırma da geliyor. Bir endişe nedeni daha ortaya çıkarmış olan bu çalışmada, terahertz radyasyonunda bir kaç saat boyunca yoğun bir şekilde maruz kalmanın, beyin hücrelerinin sıcaklığında bir artışa neden olabileceği ortaya çıkmıştı.

Bu araştırmaların sadece negatif sonuçları da yok. Tüm bu sonuçlar ışığında, Pekinli araştırmacılar, 6G teknolojisiyle ilgili keşfin, yeni iletişim teknolojilerinin değerlendirilmesine ve beyin hastalıklarının tedavisinde yapılan terapilerin geliştirilmesinde kullanılabileceğine işaret ediyorar.

6G

6G teknolojisinin gelişi 2030'u bulabilir

Henüz 5G hizmeti bile tüm dünyada kullanılmıyor ve sınırlı sayıda ülkede aktif durumda.  2028 ile 2030 arasında ticarete dökülmesi beklenen 6G teknolojisinin 2026 yılına kadar prototipinin geliştirilmesi planlanmakta. Her ne kadar tüm ülkeler 6G için çalışmalarına hız vermiş olsa da, henüz bu teknoloji beklenen seviyelere gelebilmiş durumda değil.

NASA, kutupları bu su robotu ile inceleme altına alıyor! NASA, kutupları bu su robotu ile inceleme altına alıyor!

Son gelen bilgilere göre,  Samsung'un geliştirmekte olduğu 15 metrelik veri iletim mesafesi LG çalışmaları ile şimdilik sadece 100 metreye çıkabildi. 

6G teknolojisi ne kadar hızlı olacak?

Yapılan testlerde, 6G ağlarındaki en yüksek veri hızlarının 5G'den 50 kat daha hızlı olduğu ve RF gecikmesinin saniyenin onda birine kadar düştüğü görülüyor.Yeni nesil mobil ağların, 1 mikrosaniyeden daha az gecikme ile saniyede 1 terabit'e kadar bağlantı hızları sunacağı belirtiliyor. 6G, şu anda dağıtılan 5G'den 50 kat daha hızlı indirme hızları sağlayacak ve gecikmeyi de on kat azaltacak. Uzmanlar, 2025'teki uluslararası standardizasyonun ardından yeni hizmetin 2028'de ticarileştirilmesini bekliyor. Güney Kore, 2019 yılında 5G hizmetlerini ilk ticarileştiren ülke olmuştu.