Rusya'nın yeni 'McDonald's'ı küflü hamburgerler sattı! Rusya'nın yeni 'McDonald's'ı küflü hamburgerler sattı!
Türkiye'nin Dijital Hizmet Vergisi adı altında bir vergi türü bulunuyor. Bu bağlamda dijital ürün ve hizmetlerden 20 milyon TL’nin üzerinde gelir elde eden şirketlere, dijitalden elde ettiği hasılatının yüzde 7,5’i oranında vergi alınıyor. Yani ABD kaynaklı Google, Apple, Facebook gibi dev şirketlerden ek vergiler alınıyor. ABD bu verginin ayrımcılık içermesi nedeniyle Türkiye’ye yeni gümrük vergileri uygulayacağını açıkladı. ABD uzun süredir Türkiye'yi bu ek verginin kaldırılması yönünde uyarıyor ve kaldırılmazsa Türkiye'ye karşı ek vergi uygulanacağı yönünde tehdit ediyordu. ABD sonunda resmi adımı attı ve Dijital Hizmet Vergisi uygulayan Türkiye’ye ve buna benzer ek vergiler uygulayan İngiltere, İtalya, İspanya, Hindistan ve Avusturya’ya bazı ürünler için yüzde 25 gümrük vergisi uygulayacak.

Ek vergi uygulanacak ürünler hangileri?

ABD Ticaret Temsilciliği’nden yapılan açıklamaya göre gümrük vergisi uygulanacak ürünlerin Türkiye'den ithalat miktarının 310 milyon dolar değerinde olduğu belirtiliyor. Türkiye’den ABD’ye gidecek halı, çarşaf, sanat eserleri, seramik taşlar, porselen eşyalar, takılar ve altın ya da gümüşten yapılan çeşitli ürünlere yüzde 25 gümrük vergisi getiriliyor.

Henüz yürürlüğe girmedi

ABD aldığı bu kararın nedenini ABD'li şirketlere karşı ayrımcılık yapılmasına ve ABD'li şirketlerden ek vergi almak için kasıtlı olarak yapılmasına bağlıyor. ABD, ek vergi kararını açıkladı fakat henüz yürürlüğe sokmadı. OECD ve G20 süreçleri aracılığıyla uluslararası vergi konularında mutabakata varılmasına zaman tanımak amacıyla 180 güne kadar askıda olacağı belirtildi. Türkiye bu gelirden yılda 1 milyar TL'den fazla gelir elde ediyor 7 Aralık 2019'da yürürlüğe giren Dijital Hizmet Vergisi, Türkiye'ye yılda 1 milyar TL'nin üzerinde gelir sağlıyor. 2021 yılı bütçe tahminlerine göre bu sene 1 milyar 424 milyon TL'lik gelir elde edilmesi bekleniyor. Dijital ortamda sunulan ücretli veya ücretsiz sesli, görsel, ve dijital tüm içerikler Dijital Hizmet Vergisi kapsamına giriyor. Ödeme hizmetleri, dijital para, elektronik haberleşme hizmetleri, Ar-Ge merkezinde üretilen Ar-Ge ürünleri, bankacılık amacıyla sunulan hizmetler ve Özel İletişim Vergisi'ne tabi tutulan hizmetler Dijital Hizmet Vergisi'nden muaf tutulacak. Haber ile ilgili dokümana buradan ulaşabilirsiniz. Siz Türkiye'nin bu kadar sonrasında nasıl bir yol izlemesi gerektiğini düşünüyorsunuz? Yorumunuzu bizimle paylaşmayı unutmayın.
Editör: Megabayt Haber