Bazı iddialara göre İspanya'nın Kanarya Adaları'ndaki bazı su çiftlikleri, yılda yaklaşık bir milyon yemeklik ahtapot yetiştirmeye başladı. Ortaya çıkan bilgilerin ardından bilim camiasından insanlar, ahtapotların ne kadar zeki ve sosyal hayvanlar olduğuna dair açıklamalarını yinelediler. Ancak bunlara rağmen çiftiğin arkasındaki İspanyol çokuluslu bir şirket, ahtapotların zarar göreceği konusunda iddiaları reddetti.

Saksılar, oltalar ve tuzaklar kullanılarak vahşi doğada yakalanan ahtapotlar, Akdeniz, Asya ve Amerika dahil olmak üzere dünyanın her yerinde yenilen bir deniz canlısıdır. Onları esaret altında yetiştirmenin sırrını keşfetmeye çalışan şirketlerin yeni atılımları meyvelerini vermiş gözüküyor. Ahtapotlar yeni doğduklarında yalnızca canlı yemek yedikleri ve dikkatle kontrol edilen bir ortama ihtiyaç duydukları için yetiştirmeleri oldukça zordur.

ahtapot (1)

Hatta geçtiğimiz yıllarda toplu bir şekilde ahtapot yetiştirme iddiaları karşısında ABD'nin Washington eyaletindeki milletvekilleri, ahtapot yetiştiriciliğinin daha başlamadan yasaklanmasını önermişlerdi.

Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!

Nueva Pescanova adlı şirketin ortaya çıkan planlarına göre, karanlığa alışkın, yalnız ancak bir o kadar da sosyal hayvanlar olan ahtapotların, diğer ahtapotlarla birlikte tanklarda, bazen sürekli ışık altında tutulacağını ortaya koydu. Vulgaris türü olan yaratıklar, Gran Canaria'daki Las Palmas limanındaki iki katlı bir binada yaklaşık 1000 ortak tankta barınıyor. Ayrıca belgelere göre -3C'de tutulan su dolu kaplara konularak öldürülüyorlar.

ahtapot (3)

Ahtapotlar daha önce hiç ticari olarak yetiştirilmediğinden, şu anda yürürlükte olan herhangi bir refah kuralı yoktur. Ancak araştırmalar, 'buz bulamacı' kullanılarak yapılan bu balık kesim yönteminin yavaş ve stresli bir ölüme neden olduğunu göstermişti. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, bunun "zayıf balık refahına yol açtığını" söylüyor ve önde gelen çiftlik deniz ürünleri sertifikasyon programı olan Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yönetim Konseyi (ASC), balıklar önceden sersemletilmedikçe bu duruma yasaklar öneriyor

Dartmouth Üniversitesi'nden bir nörolog olan Prof. Peter Tse, "Onları buzla öldürmenin yavaş bir ölüm olacağını ... çok acımasız olacağını ve buna izin verilmemesi gerektiğini" söyledi. Ayrıca "Kediler kadar zeki" olduklarını da ekleyerek, daha insancıl bir yolun, birçok balıkçının yaptığı gibi çabuk öldürmenin en iyisi olacağını öne sürdü.

Editör: Enes Sapmaz