Öne Çıkanlar

Android'in en tehlikeli mesajlaşma uygulaması hangisi?

Ödüllü anti-virüs yazılımı üreticisi olan Kaspersky, Android cihazlarıyla ilgili yeni güvenlik bilgilerini paylaştı. Android cihazlarında yapılan kimlik avı dolandırıcılıkları son dön...

Kaspersky, Android cihazlarıyla ilgili yeni güvenlik bilgilerini paylaştı. Android cihazlarında yapılan kimlik avı dolandırıcılıkları son dönemde oldukça artışa geçerken, mesajlaşma uygulamaları dolandırıcılıklar için oldukça fazla kullanılıyor. WhatsApp, Telegram, Viber ve Google Hangouts'taki kötü amaçlı bağlantıların tespiti, kullanıcıların kötü amaçlı bağlantılar açmasını engellemeye çalışan yeni bir Güvenli Mesajlaşma özelliğine sahip Kaspersky Internet Security for Android sürümüne sahip cihazlarda yapıldı. Çalışma süresince Kaspersky 91.242 tespit kaydetti. Aralık 2020 ile Mayıs 2021 arasında yapılan testlerde Whatsapp, saldırıların %89.6’sını oluşturup liderken, ikinci sırada %5,6 ile Telegram, %5,7 ile Viber ve %1 den az Google Hangouts yer alıyor. Dolandırıcılığın en çok görüldüğü ülkelerin ise Rusya, Brezilya ve Hisdistan olduğu açıklandı. Raporda, Viber kullanıcılarına yönelik saldırıların çoğunun Rusya'dan ve Hangouts algılamalarının çoğunun ABD ve Fransa'dan geldiği, Viber ve Hangouts'un çok farklı coğrafyalara sahip olduğu belirtildi. Kaspersky, sosyal medya uygulamalarından bile daha fazla kullanılan sohbet uygulamalarının, kullanıcılar için en büyük kimlik avı potansiyelien sahip uygulamalar olduğunu belirtiyor. Kaspersky Web içeriği analisti Tatyana Shcherbakova, siber suçluların kimlik avı kurbanlarını aramak için sosyal medyadan iletişim uygulamalarına geçtiklerini ve bu uygulamaların kimlik avını kolaylaştıran özelliklere sahip olduğunu söylüyor. Kaspersky, çevrimiçi herkesin kimlik avı kurbanı olmaktan kaçınmak için aşağıdaki adımları atmasını öneriyor:
  • Bağlantılardaki yazım yanlışlarına veya düzensizliklere dikkat edin
  • Dolandırıcılar bazen daha meşru görünmelerini sağlamak için kendi adlarına bağlantılar göndermek için bir kurban kullanır. Doğrulayamadığınız kişilerden şüpheli bağlantılar veya bağlantılar göndermeyin.
  • Dolandırıcılar, meşru bir işletmedenmiş gibi davranarak kendilerini gizler ve bazıları meşru kaynaklardan bilgilerini bularak hedeflere ulaşır. Kaynaklar meşru görünebilir, ancak gönderdikleri bağlantılar yine de yazım hataları ve diğer kırmızı bayrakları içerecektir.
  • Arkadaşlarınızdan veya tanıdığınız diğer kişilerden gelen mesajlar yine de kötü niyetli olabilir. Hesaplar ele geçirilebilir ve yanlışlıkla kötü niyetli kaynaklardan yönlendirmeler gerçekleşebilir, bu nedenle bağlantılara ve eklere karşı daima dikkatli olun.
  • Bir mobil cihaza bir güvenlik çözümü yükleyin. Cihazın kendisi ele geçirilmeye karşı makul ölçüde korunuyor olsa bile, balık tutma bağlantıları ve kötü amaçlı uygulamalar cihazda depolanan bilgileri çalabilir.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }