Yeni araştırmalar sırasında, Antarktika'nın Weddell Denizi'ni kaplayan buzulların beş yüz metre altında yaşayan dünyanın bilinen en büyük balık kolonisine rastlanıldı. Ayrıca paylaşılan makaleye göre, buz balıklarının muhtemelen Antarktika besin piramidi üzerinde önemli ve önceden bilinmeyen bir etkiye sahip.

Balıkların yuvaları şehir büyüklüğündeki bir alanı kaplıyor

Buz balığı türünün tahmini 60 milyon aktif yuvası, en az 240 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Ayrıca bu balık yuvaları neredeyse, Florida'nın Orlando şehrini kaplayacak büyüklükte bir alana yayılıyor.

Bu keşfe kadar, araştırmacılar bir seferde yalnızca bir avuç buz balığı yuvasıyla karşılaşmıştı. Ancak, sürü halinde yuva yapan balık türlerinin yüzlercesinin toplandığı ve yaşadığı bilim camiası tarafından biliniyordu.

buz balıkları (1)

Almanya, Bremerhaven'deki Alfred Wegener Enstitüsü'nden bilim insanları, Antarktika Yarımadası ile ana kıta arasında bulunan Weddell Denizi'nde bir araştırma gezisi sırasında devasa koloniyle karşılaştı.

Okyanus tabanını taradılar

Araştırmacılar, araştırma sırasında yüzey suları ve deniz tabanı arasındaki kimyasal bağlantıları inceliyorlardı. Bilim insanlarının buz kırabilen bir araştırma gemisinin arkasına bir cihazı yavaşça çekerek deniz tabanı yaşamını araştırıyordu. Bu cihaz, okyanus tabanının hemen üzerinde dolaşırken video kaydetti ve deniz tabanı haritalandırmak için sonar sesleri kullandı.

Weddell Denizi'ndeki Filchner buz sahanlığında bir yerde, kamera çalıştırken aşağıdaki dairesel buz balığı (Neopagetopsis ionah) yuvalarıyla karşılaştığını fark etti. Bu balıklar Channichthyidae familyasındandır ve aşırı soğuğa garip adaptasyonlar geliştirmiştir. 

Buz balıkları fokları besliyor

Ekip ayrıca bölgede buz balıklarının üreme alanını bulmasına yardımcı olabilecek daha sıcak sular bulunan bir bölgeye rastladı. Araştırmacılar, buz balığının Weddell foklarını besliyor olabileceğini söylüyor. Ayrıca daha önce yapılan araştırmalarda, fokların koloni alanının üzerindeki sularda dalış yaparak çok zaman harcadıklarını gün yüzüne çıktı.

Foklar, sonar sinyallerini 'yemek zili' olarak kullanıyor! Foklar, sonar sinyallerini 'yemek zili' olarak kullanıyor!

Araştırmacılar, devasa koloninin neredeyse yeni bir deniz tabanı ekosistem türü olduğunu belirtti.

Bahsi geçen bilimsel makale Current Biology dergisinde yayınlandı.

Editör: Enes Sapmaz