Yaklaşık 1550 km2 ve 150 m kalınlığında olduğu tahmin edilen buzdağı, Chasm-1 olarak bilinen çatlağın kuzeye doğru genişleyerek kopmasına neden oldu. Bu muazzam boyut, onu İstanbul'un 3 katından daha büyük  yapıyor.

Çatlak, onlarca yıl pasif durumda kaldıktan sonra ilk olarak 2012'nin başlarında çatlamaya devam ettiği ortaya çıktı. Copernicus Sentinel görevlerinden elde edilen görüntüler buzdağının kopma olayını doğruladı.

buzdagi antarktika (1)

Olayının zamanlaması beklenmedik olmasına rağmen uzun zamandır kopacağı tahmin ediliyordu. Buzulbilimciler, Antarktika'nın Weddell Denizi bölgesindeki Coats Land kıyılarını sınırlayan kalın Brunt Buz Sahanlığı'nda oluşan birçok çatlak ve uçurumu yıllardır izliyorlar.

Dev buzdağı bu şekilde koptu;

Bilim insanları, Kıyamet Buzulu'nun erimesini durdurmak için bakın ne yaptı! Bilim insanları, Kıyamet Buzulu'nun erimesini durdurmak için bakın ne yaptı!

Yeni buzdağının A-81 olarak adlandırılması bekleniyor ve kuzeydeki daha küçük buzdağı parça ise, A-81A veya A-82 olarak tanımlanıyor. Buzdağları geleneksel olarak, başlangıçta görüldükleri Antarktika çeyreğini belirten bir büyük harfle tanımlanır, ardından bir sıra numarası gelir, ardından buzdağı daha küçük parçalara ayrılırsa sıralı bir harf sonuna eklenir.

Bölünmenin ilk olarak İngiliz Antarktika Araştırması (BAS) tarafından 22 Ocak tarihinde bir bahar gelgiti sırasında meydana geldiği bildirildi.

Editör: Enes Sapmaz