Öne Çıkanlar

"Aptal" telefonlara geri dönüş başladı! Rekor artış...

Akıllı telefonlar hayatımıza girmeden önce sınırlı özelliklere sahip olan cihazlar kullanıyorduk. Akıllı telefon pazarı ise son 15 yıldır büyük bir sektör haline geldi ve adeta bir çı...

Akıllı telefonlar hayatımıza girmeden önce sınırlı özelliklere sahip olan cihazlar kullanıyorduk. Akıllı telefon pazarı ise son 15 yıldır büyük bir sektör haline geldi ve adeta bir çılgınlık konumunda. Fakat son verilere göre insanlar eski tip "Akılsız" ya da "Aptal" diye tabir edilen telefon modelleri arayışına girdi. Günümüzün akıllı telefonlarının aksine, "Aptal" olarak adlandırılan telefonlar genellikle sadece SMS ve arama özelliklerine sahipti. Günümüz telefonlarında olan GPS, sosyal medya uygulamaları, internet gibi birçok özellik eski telefonlarda bulunmuyordu. En büyük kullanım alanları telefon ve SMS dışında genellikle radyo ve basit fotoğraflar çekmekti. Son dönemde ise bu telefonlarla ilgili internette yapılan aramalarda önemli bir artış var.

Aramalarda %89 artış

Yazılım firması SEMrush tarafından hazırlanan bir rapora göre, "Aptal" telefon dediğimiz cihazlar için yapılan Google aramaları 2018-2021 arasında %89 arttı. Satış rakamlarına ulaşmak zor olsa da, bir rapor, küresel alımlarının 2019'da 400 milyon iken, geçen yıl bir milyar adede ulaştığını ifade etti. Bu arada, Deloitte tarafından 2021 yılında yapılan bir araştırma, Birleşik Krallık'taki her 10 cep telefonu kullanıcısından birinin “aptal” telefonu olduğunu söyledi.

Nokia 3310'un etkisi büyük

İlk kez 2000 yılında piyasaya sürülen ve telefon tarihinin en ikonik modellerinden olan Nokia 3310, 2017 yılında tekrar tasarlanarak piyasaya sürülmüştü. Bu durum ise yaşanan canlanmayı büyük ölçüde tetikleyen faktör oldu. Bu telefonlar, performans veya işlevsellik söz konusu olduğunda en yeni Apple ve Samsung modelleriyle rekabet edemeyecekleri doğru olsa da, pil ömrü ve dayanıklılık gibi önemli alanlarda “akıllı” telefonları gölgede bırakabiliyor. Bir “aptal” telefon üreticisi New York’tan Light Phone’un da kayda değer verileri var. Firmanın telefonları, “biraz daha akıllı” olarak değerlendiriliyor. Kullanıcıların müzik ve podcast'leri dinlemesine ve Bluetooth ile kulaklıklara bağlanmasına izin veriyor. Yine de firma, telefonlarının "asla sosyal medya, tıklama tuzağı haberleri, e-posta, internet tarayıcısı veya endişe uyandıran başka bir sonsuz beslemeye sahip olmayacağını" taahhüt ediyor. Şirket, satışların 2020'ye kıyasla yüzde 150 artarak 2021'de finansal performans açısından en güçlü yılını kaydettiğini söylüyor. Bu telefonlar 99 dolarak satılıyor. Bir çok aptal telefonun fiyatı 10 dolara kadar inebiliyor. Light Phone kurucu ortağı Kaiwei Tang, “Uzaylılar dünyaya gelseydi, cep telefonlarının insanları kontrol eden üstün türler olduğunu düşünürlerdi” diyor.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }