Depremzedeleri kurtarmak için eğitilen kahraman fareler! İlk görevlerini Türkiye'de yapacaklar Depremzedeleri kurtarmak için eğitilen kahraman fareler! İlk görevlerini Türkiye'de yapacaklar
Bilim insanları deprem, yangın ve sel gibi doğal afet sonrasında yaşanabilecek herhangi bir olaya karşı alternatif yollar arıyor. Çünkü enkazın üzerine tırmanan insanlar hem tehlike yaratıyor hem de verimsizlik. Bu yüzden araştırmacılar yeni bir çalışmayla hamam böceklerini tercih etti.

Böcek-bilgisayar görevlerde yer alacak

Singapur, Çin, Almanya ve Birleşik Krallık'taki kurumlarla bağlantılı olan bir araştırma ekibi tarafından yürütülen çalışma için bir böcek-bilgisayar hibrit sistemi geliştirdi. Teknik, mikroteknolojiyi canlı bir Madagaskar tıslayan hamam böceğinin doğal becerileriyle birleştiriyor. Hamam böcekleri, üzgün ve sinirli olduklarında tıslama sesiyle ünlü. Arama-kurtarma görevleri için sırt çantası taşımak da iyi bir seçim olacak. Çünkü kanatları yok. Araştırmacılar hamam böceklerine takmak için bir sırt çantası yaptı. Kızılötesi kamera, iletişim çipi, karbondioksit sensörü, mikrodenetleyici, flash bellek, DAC dönüştürücü ve IMU ile donatılmış birbirine bağlı beş devre kartından oluşuyor. Sonra sırt çantasını hamam böceğinin arkasına yapıştırdılar. Araştırmacılar ayrıca hamam böceğinin kafasındaki cerci üzerine elektrotlar yerleştirdi. Normalde hamam böceği yönlerini belirlemek için cerci'yi kullanılıyor. Ancak elektrotları yerleştirdiğinizde, sırt çantası sağ veya sol kuyruğa çok küçük elektrik darbeleri göndererek hamam böceğinin istenen yöne dönmesine neden olacak. Araştırmacılar, hamam böceğinin doğru kişiyi bulmasına yönelik bir test yaptı. Test sonucunda ise araştırmacılar, böceğin doğru kişiyi bulduğunu açıkladı. Hamam böcekleri gerçek arama-kurtarma operasyonlarında kullanılmak amacıyla tasarımları geliştirilecek.
Editör: Megabayt Haber