Oxford Üniversitesi Büyük Veri Enstitüsü'nden araştırmacılar , insanlar arasındaki genetik ilişkileri kullanarak şimdiye kadarki en büyük insan aile ağacının haritasını çıkardılar. Bunu, modern ve genom verilerini sekiz farklı veri tabanından birleştirerek yaptılar.
Büyük Veri Enstitüsü'nde evrimsel bir genetikçi ve çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Dr. Yan Wong, bir basın açıklamasında şunları söyledi:
"Temel olarak, bugün insanlarda bulduğumuz tüm genetik çeşitliliği üreten tarihi olabildiğince tam olarak modelleyen, tüm insanlık için büyük bir soy ağacı oluşturduk. Bu soyağacı, genomun tüm noktaları boyunca her insanın genetik dizisinin birbiriyle nasıl ilişkili olduğunu görmemizi sağlıyor."
Çalışma, bireysel genomik bölgelerin yalnızca bir ebeveynden, anne veya babadan miras alındığını gösteriyor. Genomdaki her noktayı bir ağaç olarak tanımladılar ve bir "ağaç dizisi" olarak tanımladılar. Bu, genetik bölgeleri, genetik varyasyonun ilk ortaya çıktığı yer olan atalara bağladılar.
Diğer baş yazar Dr Anthony Wilder Wohns şunları söyledi:
"Aslında, atalarımızın genomlarını yeniden oluşturuyoruz ve onları geniş bir ilişki ağı oluşturmak için kullanıyoruz. Daha sonra bu ataların ne zaman ve nerede yaşadıklarını tahmin edebiliriz. Yaklaşımımızın gücü, altta yatan veriler hakkında çok az varsayımda bulunması ve aynı zamanda hem modern hem de antik DNA örneklerini kapsayabilmesidir."
Atalarımız Afrika ülkesi Sudan'da yaşıyordu
Araştırmacıların ortaya koyduğu tahminlere göre, atalarımız görünüşe göre Sudan, Afrika'da yaşıyordu.
Dr Wohns Reuters'e şunları söyledi :
"Tanımladığımız en eski atalar, zaman içinde modern Sudan'da bulunan bir coğrafi konuma kadar uzanıyor. İnsanların ataları, 250.000 ila 300.000 yıl önce, Homo sapiens'in yaşı için mevcut tahminlerden çok daha eski olan 1 milyon yıl öncesine kadar yaşadılar. Yani genomumuzun parçaları, modern insan olarak tanıyamayacağımız bireylerden miras kaldı."
Araştırmacılar, verileri 215 popülasyondan 3.609 bireysel genom dizisinden aldı.