Öne Çıkanlar

Asteroidlere karşı savunma sisteminin fırlatılma tarihi verildi!

Çift Asteroid Yönlendirme Testi (Double Asteroid Redirection Test – DART), Dünya’ya yakın nesnelere karşı bir savunma mekanizması oluşturmayı amaçlayan bir ABD

Çift Asteroid Yönlendirme Testi (Double Asteroid Redirection Test – DART), Dünya’ya yakın nesnelere karşı bir savunma mekanizması oluşturmayı amaçlayan bir ABD dünya koruma görevi olarak biliniyor. NASA ile ortak yönetilen proje için fırlatma tarihi verildi. Fırlatma için kıyafet provaları yapılmaya başlandı bile. Eğer başarılı bir şekilde belirtilen tarihte proje gerçekleştirilirse, bu şimdiye kadar yapılmış ilk gezegen savunma testi görevi olma unvanını taşıyacak.

Fırlatma tarihi açıklandı

DART, Ekim ayı başlarında Kaliforniya‘daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü‘ne getirildi ve fırlatma tesisine ulaştı. 26 Ekim’de SpaceX Yük İşleme Tesisi‘ne giren uzay aracı, iki günlük bir gözetimden sonra Hidrazin yakıtı ve XEON ile dolduruldu. DART için bir sonraki önemli tarih ise 10 Kasım olarak gösteriliyor. Araç, SpaceX Falcon 9 roketinin üzerinde onu yörüngeye itecek bir adaptörle eşleştirilecek. İlk fırlatma için verilen tarih ise 23 Kasım olarak paylaşıldı. Görev herhangi bir hava problemi ile karşı karşıya kalırsa, lansman 24 Kasım‘a ertelenmesi planlanıyor. Bu tarihte de bir sorunla karşılaşılırsa Şubat 2022 tarihine ertelenebilir.

DART ne işe yarıyor?

Görevin hedefi, Didymos adındaki büyük bir asteroidin etrafında dönen Dimorphos adındaki çok daha küçük bir ay asteroidi olacak. DART, kasıtlı olarak Dimorphos‘a çarparak yörüngesini değiştirmeyi amaçlıyor. Yapılacak bu misyonun herhangi bir kısmının ve mevzu bahis asteroidlerden birinin Dünya’yı etkileme riski olmadığını NASA açıkça paylaştı. Bu proje ile, DART aracılığıyla olası bir asteroidin yörüngesini saptamanın ve bu yörüngeyi değiştirmenin yolları aramakta. Bilim insanları, asteroid sistemi üzerindeki çarpmanın etkilerini görebilmek ve ölçmek için Dünya üzerindeki teleskoplar yardımıyla inceleyecek. Elde edilen veriler gelecekte olası bir asteroid tehdidi ile başa çıkmanın yollarını aramak için kullanılacak. Düşüncelerinizi biz Megabayt ekibiyle paylaşabilirsiniz.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }