Donanım

Avrupa Birliği'nden çip krizine yeni adım: 46.6 milyar dolarlık yatırım

Süre gelen çip krizine kalıcı çözüm üretmek isteyen Avrupa Birliği Komisyonu, 46.6 milyar dolarlık yatırımla 27 ülkede üretim başlatacak.

AB, son yılların en büyük teknolojik tedarik sorunlarından biri olan yarı iletken çip tedariği sorununa el atmaya karar verdi. Avrupa Komisyonu tarafından yapılan son anlaşmaya göre, 27 ülkeye çip üretimini finanse etmek için 46,6 milyar dolarlık yatırım yapılacak. 

Avrupa Birliği'nin yatırımları, küresel çip kapasitenin %20'sini oluşturacak

Paylaşılan son haberlere göre Avrupa Birliği, ABD ve Çin’e olan yarı çip bağımlılığını azaltmak istiyor. 27 Avrupa ülkesine yapılacak olan 46,6 milyar dolarlık dev yatırım, geçtiğimiz gün Avrupa Komisyonu tarafından onaylandı. Komisyon tarafından 1 Aralık’ta yapılacak oylama ile yasa tasarısının kabul edilmesi bekleniyor. 27 ülkenin bakanları ortaklaşa olarak, küresel çip kıtlığı problemini çözmek istiyor. 46 milyar dolarlık yatırımın otomobil üreticileri, sağlık ve telekom sektörlerini rahatlatması bekleniyor.

Avrupa kıtası, 2000 yılında çip üretimi konusunda yüzde 24’lük bir paya sahipken, günümüzde ise sadece yüzde 8’lik çip üretimi yapabiliyor.

AB, yatırımları karşılığında bilgi geri dönüşü talep edecek

AB, bu yeni yatırımlar kapsamında Avrupa kıtasının 2030’a kadar küresel çip kapasitesinin yüzde 20’sini oluşturmayı planlıyor. Avrupa Birliği, yatırım sağlanacak şirketlerden belirli oranda bilgi geri dönüş talep edeceğini de ifade etti. Bunun yanı sıra üretim sürecinin güvenlik odaklı olması gerektiğini belirten komisyon, şirket yetkilerinin “sınırsız” olmasının önüne geçecek.

Tüm dünyada hala devam eden çip krizi, telefon, tablet, araba ve diğer birçok elektroniğin üretimini oldukça olumsuz şekilde etkiledi. 

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }