Yapay zeka çalışmaları ve çalışmaların yanında tartışmaları da sürerken, neredeyse hayatımızın her yerinde örneklerini görmekteyiz. Çoğu uzman ve vatandaş yapay zeka konusunda oldukça temkinli yaklaşırken kimi de dünyanın geleceği için önemli bir gelişme olarak görüyor.
Yapay zekanın elinin değdiği son alanlardan bir tanesi de müzik. Geçtiğimiz aylarda Google'ın yapay zekası
Magenta, Drowned in The Sun isimli bir şarkı çıkarmıştı. Son olarak ise, bir grup müzisyen ve bilim insanı
yapay zekayı kullanarak,
Ludwig van Beethoven'ın vefat ettiği için tamamlayamadığı, yarım kalan eseri
10. Senfonisini tamamladılar.
Ekibin içerisinde yer alan ve Reutgers Üniversitesi’nde Sanat ve Yapay Zeka Laboratuvarı direktörü olan Ahmed Elgammal, yapay zekanın bizzat kendisinin bir sanat eseri olduğunu, müzik üretme ve müzik hakkında bilgi edinme şeklinin şu andakine çok benzediğini söyleyerek
, “Örneğin bir e-posta yazıyorsunuz. E-posta sizin için bir sonraki kelimenin ne olduğunu tahmin etmeye çalışır. Yani müzikte, yapay zekaya bir sonraki notayı nasıl tahmin edeceğini öğretmeye çalışıyor. Yapay zeka, çok sayıda müziğe bakarak temelde bunu nasıl yapacağını öğrenebilir” dedi.
Önümüzdeki hafta dinleyebileceğiz
Almanya'da bir test amacıyla bir araya gelen ekip, dinleyicilere eserin tamamını dinletti ve yapay zekanın nerede başladığını sordu. Fakat dinelyenler yapay zekayı ayırt edemedi. Farklılığın ayırdına varanlar,
“Kulağa klasik müzik gibi geliyor ama tam olarak Beethoven gibi değil” deseler de, tam anlamıyla ayırt edilememesi yapay zekanın bir başarısı olarak değerlendiriliyor.
Tamamlanan eserin, 250. doğum günü vesilesiyle “Beethoven Yılı” olan geçen sene yayınlanması gerekiyordu fakat COVID-19 pandemisi dolayısıyla gecikti. Ekip, 2019 yılında gerçekleşen test dinletisinin ardından gelen geri dönüşlerle birlikte eser üzerinde 2 sene daha çalıştı. Eserin final versiyonu önümüzdeki hafta yayınlanacak.
Editör: Megabayt Haber