Bu ultra ince ve esnek film, ışık emici perovskit katmanlarının sadece bir mikron kalınlığındaki tabakalarının üst üste yığılmasıyla oluşturuluyor. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya göre, bu yeni malzeme, geleneksel silikon tabakalarına göre 150 kat daha ince olmasının yanı sıra, tek katmanlı silikon fotovoltaiklere kıyasla yüzde 5 daha fazla enerji verimliliği sağlayabiliyor.

Foklar, sonar sinyallerini 'yemek zili' olarak kullanıyor! Foklar, sonar sinyallerini 'yemek zili' olarak kullanıyor!

Oxford Üniversitesi fizik bölümünde doktora sonrası araştırma görevlisi olarak çalışan Dr. Shauifeng Hu, "Bu yaklaşım, fotovoltaik cihazların yüzde 45'in üzerinde çok daha yüksek verimliliklere ulaşmasını sağlayabilir" diyor.

Bu yeni güneş enerjisi teknolojisi yaklaşımı, güneş enerjisinin maliyetini de azaltabilir. İncelikleri ve esneklikleri sayesinde neredeyse her yüzeye uygulanabilen bu malzemeler, inşaat ve kurulum maliyetlerini düşürebilir ve daha fazla güneş enerjisi çiftliğinin sürdürülebilir enerji üretmesine olanak tanıyabilir.

Ancak bu teknoloji hâlâ araştırma aşamasında ve üniversite, yeni tasarlanan perovskit panellerin uzun vadeli stabilitesi hakkında bilgi vermiyor. ABD Enerji Bakanlığı'na göre, son beş yılda yüzde 6'dan yüzde 27'ye yükselen güneş enerjisi verimliliği etkileyici bir başarı olsa da, perovskit teknolojisinin stabilitesi hâlâ fotovoltaik teknolojiye kıyasla sınırlı kalıyor. 2016 yılında Solar Energy Materials and Solar Cells adlı bilim dergisinde yayımlanan bir çalışma da, perovskitlerin "verimli, düşük maliyetli enerji üretimi" sağlayabileceğini, ancak neme karşı duyarlılıkları nedeniyle "zayıf stabilite" sorunları olduğunu belirtiyor.

Güneş enerjisi, son on yılda daha ucuz bir enerji seçeneği haline geldi. Küresel Değişim Veri Laboratuvarı'na göre, güneş fotovoltaik teknolojisinin maliyeti son 10 yılda yüzde 90 oranında düştü.

Editör: Enes Sapmaz