Japonya'daki Osaka Üniversitesi'nde genom biyolojisi profesörü olan Katsuhiko Hayashi liderliğindeki ekip, her ikisi de biyolojik olarak erkek olan fareler yaratmayı başardı. Üreme biyolojisi konusunda çok büyük bir dönüm noktasına işaret eden ve bir o kadar da tartışma yaratan üreme araştırması...

Doğadaki memeliler arasında üreme için iki cinsiyet gerekliliğini tamamen kenara atmayı başaran araştırmacılar, ilk olarak, laboratuvarda yetiştirilen iki yetişkin erkek farenin kuyruklarından alınan bazı deri hücreleriyle araştırmalara başladılar. İnsanlarda olduğu gibi, erkek fare hücrelerinde de bir X ve bir Y kromozomu bulunur.

fare (1)-2

Ekip daha sonra hücreleri, bilim insanlarının daha önce embriyonik bir duruma yeniden programladığı bir hücre olan indüklenmiş pluripotent kök hücrelere (iPSC'ler) dönüştürdü. Bu iPSC'ler kültürlendiğinde, birkaç tanesi kendiliğinden Y kromozomunu kaybederek 'XO' hücreleri oluşturdu. Kültürlenmiş XO hücrelerine bakan ekip, bazılarının hücre bölünme hatalarının sonucu olarak iki X kromozomu geliştirdiğini buldu. Sonuç olarak, erkek hücrelerden gelmelerine rağmen kromozom olarak dişiydiler.

Ekip, XX hücrelerini yumurta ve sperm öncüsü hücrelere dönüştürdü ve onları yumurta hücrelerine dönüştürmek için sinyallerle programladı. Daha sonra, spermle döllendikten ve bir fare rahmine yerleştirildikten sonra, yeni bebek fare yavruları doğdu.

Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi! Japon bilim insanları, elektromanyetik dalgalar kullanarak yeni bir materyal teknolojisi geliştirdi!

fare (3)

Hayashi, implante edilen 630 fare embriyosundan yalnızca yedisinin yaşayan yavrularla sonuçlandığını, ancak başarı oranının cinsiyet kromozomu dönüşümüne bağlı olmadığını kaydetti. Bunun yerine, laboratuvarda kültürlenen hücrelerin tipik olarak canlı bir hayvandakilerden daha düşük olması nedeniyle olduğunu açıkladı.

Editör: Enes Sapmaz