OpenAI'ın sohbet robotu ChatGPT üzerine makale yazan bilim insanları, yapay zekanın analitik zekasına ve deneyimlerine değindi. Makalede, ChatGPT'nin Hindistan hükümetinin baş bilimsel danışmanı Prof. Ajay K. Sood'un yer aldığı araştırmada toplamda 44 bilim insanı yapay zekayı ele aldı. 

Dünya'ya yaşam getiren faktörlerden bir tanesi olduğu düşünülüyor! Kumdan farkı yok... Dünya'ya yaşam getiren faktörlerden bir tanesi olduğu düşünülüyor! Kumdan farkı yok...

chatgpt iş

Bilim insanları ACS Nano’da yayınlanan 7 maddelik makalede şu önerilerde bulundu:

1) ChatGPT ile yazılan metin taslak veya makalelerin hazırlanma sürecinde yapay zeka destekli sohbet robotu olan ChatGPT'nin kullanıldığının belirtilmesi istendi. Ayrıca ChatGPT kullanılarak hazırlanılan içeriklerin diğer okuyucular tarafından net bir şekilde görülmesi için metin hazırlanırken yapay zekaya sorulan soruların metne eklenip belirtilmesi gerektiği söylendi.

2) Makale yazarken ChatGPT'den yararlanırken her kelimenin birebir alınıp projeye dahil edilmesinin intihale neden olabileceğini belirtiliyor. Ayrıca bu da hazırlanan içeriğin özgünlüğünü yitirebileceği anlamına geliyor. Bilim insanları, ChatGPT'nin makalelerden yararlanarak aynı kelimelerle cümleler oluşturabilme ihtimaline dayandığı aktarıyor.

3) Yapay zeka yardımı alınan her sorunun cevabının mutlaka doğruluğunun kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen bilim insanları, alınan her cevabın doğruymuş gibi kabul edilmemesi gerektiğini de belirtiyor.

chatgpt iş-1

4) Yapay zeka ie elde edilen verilerin mutlaka orjinal literatürle kıyaslanıp doğrulanması gerektiğini belirtiyor.

5) ChatGPT sohbet robotunun ve diğer yapay zeka uygulamalarının nitelikli bir yazar olarak görülmemesi gerektiğini söylendi.

6) İnsanlar, makalelerini yapay zekaya yazdırsa da bunun ortaya çıkaracağı sonuçlardan içeriği yayınlayan kişinin etkileneceğinin bilinmesi gerektiği söylendi.

7)  Son maddede ise, araştırmaların yapay zeka destekli robotlar kullanılarak sınırlandırılmaması gerektiği söylendi
 

Editör: Enes Sapmaz