Dünya'ya yaşam getiren faktörlerden bir tanesi olduğu düşünülüyor! Kumdan farkı yok... Dünya'ya yaşam getiren faktörlerden bir tanesi olduğu düşünülüyor! Kumdan farkı yok...

Yakın zamanda Nature Aging dergisinde yayınlanan bir Aotearoa Yeni Zelanda araştırması, ebedi ölümsüzlük arayışı konusunda yeni bir adım attı.

Auckland Üniversitesi'nin 'Waipapa Taumata Rau' çalışması, sağlıklı orta yaşlı farelere bir kanser tedavisi ilacının uzun bir süre boyunca uygulanmasının, yaşam sürelerini ortalama yüzde on artırarak yaklaşık üç yıla çıkardığını gösterdi.

Bu çalışmada farelere "alpelisib" adı verilen bir ilaç ilave edilerek iki ayrı diyetle beslendi. İlaç içeren diyetle beslenen fareler sadece daha uzun yaşamakla kalmadı, aynı zamanda gelişmiş koordinasyon ve güç gibi yaşlılıkta daha sağlıklı olma belirtileri de gösterdiler. Bununla birlikte, araştırmacılar, ilaçla tedavi edilen farelerde daha düşük kemik kütlesi gibi yaşlanmanın bazı negatif belirteçlerine de sahip olduğundan, insanlara uygulama konusunda biraz temkinli davranıyorlar.

ilaç (1)-2

Araştırma görevlisi Dr. Chris Hedges, "Yaşlanma sadece yaşam süresiyle ilgili değil, aynı zamanda yaşam kalitesiyle de ilgilidir. Bu nedenle, bu ilaç tedavisinin sadece farelerin ömrünü uzatmakla kalmayıp aynı zamanda daha sağlıklı yaşlanma belirtileri gösterdiğini görmek bizi memnun etti. Şimdi bunun nasıl olduğunu anlamak için çalışıyoruz.” dedi.

Baş araştırmacı Doçent Doktor Troy Merry ilaç konusunda şunları söyledi: “Bazı yan etkileri olduğu için kimsenin bu ilacı ömrünü uzatmak için uzun süreli kullanmasını önermiyoruz. Bununla birlikte, bu çalışma, yaşam süresini ve sağlık süresini artırmaya yönelik uzun vadeli çabalarımızda kullanılacak, yaşlanma için çok önemli olan mekanizmaları tanımlamaktadır. Ayrıca, bu ilaçla daha kısa süreli tedavilerin belirli metabolik sağlık durumlarını tedavi etmek için kullanılabileceği bir dizi olası yol öneriyor ve şu anda bunu takip ediyoruz."

Profesör Peter Shepherd, alpelisib'in PI 3-kinaz adlı bir enzimi hedef aldığını belirtiyor.

Editör: Enes Sapmaz