Öne Çıkanlar

Bilim insanlarından "Mars'ı yaşanabilir hale getirme" önerisi

Tarihte Dünya dışı yaşam denildiğinde akla ilk gelen Mars, Dünya'mıza benzerliğiyle sık sık bu tartışmaların hedefindeki gezegen olmuştur. Son olarak, bilim insanlarından Mars'ı yaşan...

Mars, Dünya'mıza benzerliğiyle sık sık bu tartışmaların hedefindeki gezegen olmuştur. Son olarak, bilim insanlarından Mars'ı yaşanabilir hale getirmek için gezegenin manyetik alanını geliştirme önerisi geldi. Mars'tan elde ettiğimiz veriler sayesinde, Kızıl Gezegen'in bir zamanlar daha sıcak ve sulak bir yer olduğunu öğreniyoruz. Dünya'mız ile olan benzer özellikleri nedeniyle Mars'taki keşif çalışmaları giderek artıyor. Hatta ünlü milyatder ve uzay şirketi SpaceX'in sahibi Elon Musk, hedefinin Mars'ta kolonileşmek için elinden geleni yapmak olduğunu söylemişti. Bu çalışmalarda Kızıl Gezegen'in dört milyar yıl önceki oluşum döneminde, Dünya’da olduğu gibi güçlü bir manyetik alana sahip olduğu dikkat çekiyor. Başka bir gezegende yaşamanın yolunu arayan bilim insanları, Mars’ın manyetik alanını geliştirerek yaşanabilir hale getirmeyi önerdi.

Nükleer güç santrallerine ihtiyaç var

NASA'nın baş bilimcisi James Lauer Green'in de olduğu bilim insanlarından oluşan ekip, Mars’ın manyetik alanını harekete geçirerek insanları Mars’ın ölümcül etkiler bırakan atmosferinden koruma fikrini ortaya attı. Ocak 2022’de Acta Astronautica dergisinde yayınlanacak makaleye göre; “Mars’ta uzun vadeli bir insan yaşamı kurulabilmesi için gezegenin yeniden şekillendirilmesi” gerekiyor. Bilim insanlarına göre Mars'ın yaşanabilir hale gelmesi için, sahip olduğu manyetik alanın korunması ve geliştirilmesi bir zorunluluk. Mars'ın atmosfer basıncının ekstra bir giysiye ihtiyaç duymadan insanların hayatta kalabilmesi, bu basıncın Armstrong Limiti'nin üzerine çıkarılmasıyla sağlanacak. Bu basınç sınırına ulaşmadığı müddetçe insanların akciğerlerindeki, gözlerindeki ya da tükürüklerindeki su ısınarak yok olur ve insanın burada yaşaması mümkün olmaz.

Çekirdek yeniden başlatılacak

Bilim insanlarının hedefi Mars'ın demir çekirdeğinin yeniden başlamasını sağlamak ve gezegenin çevresinde yapay bir akım oluşturarak manyetik alanı geliştirmek. Ancak bu gerekli manyetik alanın yaratılması için minimum 10¹⁷ joule (J) civarında bir güç kaynağına ihtiyaç duyulacağı düşünülüyor. Bu oran ise neredeyse 2020’de Dünya’daki tüm insanların güç tüketimine eşit. Böyle bir güç muhtemelen yalnızca nükleer güç santralleriyle sağlanabilecek.

Elon Musk'tan Mars’ta yaşam için nükleer bomba fırlatma fikri

Musk, Kızıl Gezegen’i insanların yaşayabileceği şekilde dizayn etmek istediklerini belirtti. Bu amaçla, buzulları eritmek ve hızlı bir ısınmayı sağlamak için Mars kutuplarında nükleer bombalar patlatmayı önerdi. Açıklamada, “Önce cam kubbelerde yaşanacak. En sonunda gezegen tıpkı Dünya gibi yaşamı destekleyecek şekilde dünyalaştırılacak.” şeklinde konuştu.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }